Zeytin çeşitleri ve 2024 zeytin fiyatları

Yayın tarihi: 17 Aralık 2023 Pazar 7:05 pm - Güncelleme: 18 Aralık 2023 Pazartesi 7:19 pm

(İLANDIR)

Zeytin, kahvaltılarımızın vazgeçilmez bir unsurudur. Ayrıca zeytinden üretilen birçok ürün de severek tüketilmektedir. Sağlıklı olması sebebiyle zeytin ve zeytinden elde edilen ürünler tercih sebebi olmaktadır. Ülkemiz zeytin anlamında çok yüksek seviyede üretim yapmaktadır. İzmir ve Aydın gibi şehirlerimizde üretilen zeytin sadece ülkemizin değil dünyanın da ihtiyacının bir bölümünü karşılamaktadır.

Ülkemiz tamamen bir zeytin üretim ülkesi olsa da istenilen ürünü bazen müşteriler bulamayabilmektedir. Böyle bir durumda tecrübe oldukça önemlidir. Zeytin ticareti yapan veya zeytin yağı satışı yapmakta olan çok fazla tüccar bulunmaktadır. İşini son derce başarılı şekilde yapan işletmeler olduğu gibi tamamen kötü niyetli işletmeler de olduğunu üzülerek görmekteyiz. Zeytin fiyatı işletme bazlı değiştiği gibi kalite ve üretim merkezli olarak da değişmektedir.

ZEYTİN ÇEŞİTLERİ

Zeytin, Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişen ve hem sofralık hem de yağlık olarak tüketilebilen bir meyvedir. Zeytin ağacı, uzun ömürlü ve verimli bir bitkidir. Zeytin çeşitleri; zeytinin rengi, şekli, boyutu, aroması ve yağ içeriğine göre sınıflandırılır.

Sofralık zeytinler, taze olarak tüketilebileceği gibi; salamura, siyah zeytin, tatlandırılmış zeytin gibi çeşitli şekillerde de tüketilir. Sofralık zeytin çeşitleri arasında en yaygın olanları şunlardır;

*Ayvalık zeytin

*Memecik zeytin

*Domat zeytin

*Çekişte zeytin

Bunların dışında ayrıca yağlık olarak kullanılan zeytinler de vardır. En çok bilinen ve kullanılan yağlık zeytin türleri ise şu şekildedir;

*Gemlik zeytin

*Edremit zeytin

*Hurma zeytin

*Karayaprak zeytin

İnsan sağlığı için son derece önemli besinler arasında yer almaktadır. Çünkü lif, vitamin ve mineral açısından içeriği zengin bir besindir. Sadece zeytinin değil zeytinyağının da oldukça büyük faydaları bulunmaktadır. Kalp sağlığını korumaya, kolesterolü düşürmeye, kanser riskini azaltmaya ve kilo vermeye yardımcı olabilir.

TÜRKİYE’DE ZEYTİN ÜRETİMİ

Ülkemiz dünyada oldukça büyük zeytin üretimi yapan ülkeler arasında yer almaktadır. Ülkemizde oldukça fazla sayıda zeytin ağacı bulunmaktadır. Son yapılan araştırmalara göre bu sayının 15 milyon gibi bir rakam olduğu söylenmektedir. Üretim neticesinde birçok zeytin sofralık olarak değerlendirilmektedir. Kalan kısmının ise zeytinyağı olarak kullanıldığı görülmüştür. Ayrıca sabun ve benzeri üretimlerde de kullanılmaktadır.

Zeytin, fiziki olarak alınabilecek bir ürün olduğu gibi internet üzerinden sipariş verilerek de alınabilmektedir. Önemli olan istediğiniz kaliteyi ve lezzeti bulmanızdır. Her satın alınan ürün, fiyatının karşılığı değildir. Bazı firmalar kaliteli zeytini düzenledikleri kampanyalarla uygun fiyata satmaktadırlar. Bazısı ise kalitesiz zeytini çok iyi gibi göstererek yüksek fiyatlara satmaktadırlar. Bu noktada zeytin satın alırken sadece yüksek fiyatlı olması sebebiyle kaliteli olduğunu düşünmemeniz sizler için daha doğru olacaktır.

Oleamea’nın 2024 zeytin fiyatlarını öğrenmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

2024 Zeytin fiyatları: https://oleamea.com.tr/collections/zeytin

Kaynak: TELE1