Zeydan Karalar: Bugünkü vefat üçe çarpılacak

Yayın tarihi: 22 Şubat 2023 Çarşamba 11:56 am - Güncelleme: 22 Şubat 2023 Çarşamba 11:56 am

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Hatay’daki arama kurtarma çalışmaları hakkında “2/3’üne girilmemiş bile alanın. Bugünkü vefatın üçle çarpılacağı anlamına gelir” dedi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Namık Koçak’ın sunduğu Forum programına canlı bağlandı. TELE1 Muhabiri Engin Açar’a açıklamalarda bulunan Zeydan Karalar, depremlerde büyük yıkıma uğrayan Hatay’da arama kurtarma çalışmalarının 2/3’üne girilememesinin vefat sayısının üçe çarpılacağı anlamına geldiğini söyledi.

Karalar, “Ciddi bir hasar var ciddi bir de vefat var. İnşallah daha fazla olmaz ama dün Belediye Başkanı’nın açıklamasına göre halâ 2/3’üne girilmemiş bile alanın. Bugünkü vefatın üçle çarpılacağı anlamına gelir. Facia bir durum. Antakyalılara, bütün Türkiye’ye geçmiş olsun diyorum. Başımız sağolsun, yaralılara acil şifalar diliyorum” dedi.

“ALTINDA KALMIŞLIĞIN BİR BAHANESİ”

Zeydan Karalar, iktidar cephesinden depremde yaşanan felaketten CHP’li belediyeleri sorumlu tutan açıklamalar yapılmasının iktidarın felaketin altında kalmışlığının bir bahanesi olduğu yorumunda bulundu.

Hiçbir CHP’li belediyenin sağlıklı bina yapımına karşı çıkmadığını, tersine yapılacak kentsel dönüşümlerin yeni kentsel dönüşümlere ihtiyaç duyulmaması için uyarılarda bulunduğunu ifade eden Karalar şunları söyledi:

“Hükümet nerede kentsel dönüşüm yapmaya çalışmış da Cumhuriyet Halk Partili belediye önünde durmuş, yapmayın demiş. Böyle bir şey var mı? Söz konusu değil. Tam tersi sağlıklı bir kentsel dönüşümün, yapılan kentsel dönüşümün 30-40 yıl sonra yeniden bir kentsel dönüşüme ihtiyaç duymaması noktasında belki ikazlar olabilir. Depreme dayanıklı binaların yapılmasına kim karşı gelebilir? Bence bu altında kalmışlığın bir bahanesi. Kaldı ki Cumhuriyet Halk Partili belediyeler de AK Partili belediyeler de bu depremde ciddi bir efor sarf ettiler. Belediyeler olmasaydı ne yapacaktık bilmiyorum.”

LİYAKATSİZLİK ELEŞTİRİSİ

Karalar son olarak, yaşanan depremlerin felakete dönüşmesinin nedeninin liyakatsizlik olduğunu söyledi. Koordinasyon eksiğine vurgu yapan Zeydan Karalar, “Elbette depremin boyutu büyük ama ciddi bir koordinasyon sorunu var. Ciddi bir liyakat sorunu var. Siz eğer AFAD Başkanı’nı o işten anlayan birini getirmez işte ilahiyat fakültesi mezunu getirirseniz o işi organize edemez. İnsanlar devleti cumhurbaşkanından bir bakandan falan addediyorlar. Oysa devlet cumhurbaşkanıyla, belediyesiyle, DSİ’si ile, yol su elektriğiyle, karayollarıyla, güçlü bir yapı. Eskiden öyleydi. Siz kurumları zayıflattıkça bu tür şeylere müdahale etmeniz zorlaşıyor ya da gecikiyor” şeklinde konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu Hataylı gençlere seslendi: Bu kentten vazgeçmeyin