Kemal Kılıçdaroğlu Hataylı gençlere seslendi: Bu kentten vazgeçmeyin

Yayın tarihi: 22 Şubat 2023 Çarşamba 10:50 am - Güncelleme: 22 Şubat 2023 Çarşamba 10:50 am

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hataylı çocuklara ve gençlere seslenerek, “ Bu kentten vazgeçmeyin” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde büyük yıkım yaşadıktan sonra önceki gün 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki iki depremin meydana geldiği Hatay’ı ziyaret etti.

Kemal Kılıçdaroğlu, burada yaptığı açıklamada Hatay’ın kadim medeniyetine vurgu yaparak Hataylı çocuklara ve gençlere kenti bırakmama çağrısı yaptı. Kılıçdaroğlu, “Hataylı çocuklara ve gençlere de seslenmek isterim: Hatay sizin annelerinizin, babalarınızın, dedelerinizin yaşadığı kadim bir kent. Bu kentten vazgeçmeyin. Biz de elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz Hatay’ın ayağa kaldırılması için. Elbette sadece Hatay değil. Biz Kahramanmaraş’ın da, Adıyaman’ın da deprem yaşayan bütün kentlerin de sorunlarının çözülmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

HATAY KORUNARAK AYAĞA KALDIRILMALI

Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın Hatay’da hızlıca konut inşaatına başlama çabaları hakkında da uyarılarda bulundu. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın açıklamalarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, Hatay’ın kültürünün ve tarihi eserlerinin korunarak Hatay’ın ayağa kaldırılması gerektiğini söyledi.

Üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve kanaat önderleriyle işbirliği yapılması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Hatay, gerçekten de kadim bir kentimiz. Değişik uygarlıkların yaşadığı, değişik kültürlerin olduğu, olağanüstü güzelliklerin yaşandığı güzel bir kentimiz. Bu kentte hemen süratle bir yapılaşma sağlayacağız demek doğru değil. Kentin tarihini koruyarak, dokusunu koruyarak, kadim yapısını koruyarak bir süreci başlatmak gerekiyor. Elbette ki yeni yerleşim yerleri olabilir, yeni binalar yapılabilir ama kentin dokusunun, kentin kültürünün, kentin tarihi eserlerinin mutlaka korunması gerekiyor. Bu sadece bizim açımızdan değil dünya kültürü için de Hatay çok önemli bir kent. Başkan bakanlıklardan söz ederken özellikle Kültür Bakanlığı’nın da bu konuya dikkat etmesi gerekiyor. Üniversitelerin dikkat etmesi gerekiyor. Tarihçilerin bu konuya dikkat etmesi gerekiyor. Burada yaşan kadim kültürün sahipleri olan sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, üniversitelerle işbirliği yapılarak Hatay’ın yeniden ayağa kaldırılması gerekiyor. Bunun için de her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız. Belediye başkanlarımız hazır. Yeter ki Hatay ayağa kaldırılsın.”

“İNSANLAR EVLERİNİN BULUNDUĞU MAHALİ TERK ETMEK İSTEMİYORLAR”

Kılıçdaroğlu, Hatay’daki insanların çadır ihtiyacına dikkat çekerek insanların evlerinde eşyalarının olduğunu ve bu eşyaları almak istedikleri için bölgeyi terk etmek istemediklerini ifade etti.

Kılıçdaroğlu, “Dayanışma kültürümüzü tüm dünyaya gösterdik. Su sorunu var hala çözülmemiş durumda. Umarım o da kısa sürede çözülür. Çadır ihtiyaçları hala karşılanmış değil. Onların da süratle karşılanması lazım. İnsanlar en azından evlerinin yakınında bir çadır olsun istiyorlar. Çünkü binalarda eşyaları var. O eşyaları şöyle ya da böyle çalınmasını kabul etmek istemiyorlar. Şunu da kabul etmemiz lazım: Mal canın yongasıdır. İnsanlar evlerinin bulunduğu mahali kolay kolay terk etmek istemiyorlar. Bu çerçevede belediye başkanı arkadaşlarımız ellerinden gelen çabayı sergiliyorlar” dedi.

BÜTÜN BELEDİYELERE TEŞEKKÜR

Kemal Kılıçdaroğlu son olarak sadece CHP’li değil bütün belediyelerin deprem sürecinde fedakarca çalıştıklarını ifade ederek hepsine teşekkür etti.

Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Belediye başkanlarımız en küçüğünden en büyüğüne kadar fedakarca çalışıyorlar. Zaman zaman engellemeler olmasına rağmen engellemeleri aşıp halka hizmet etmeyi sürdürüyorlar. Şunu rahatlıkla ifade edebilirim: İyi ki bu ülkede yerel yönetimler var. Yerel yönetimler olmasaydı tablo çok daha vahim bir süreci bize yaşatabilirdi. Hiçbir ayrım yapmaksızın söylüyorum, sadece CHP’li belediyeler için söylemiyorum bütün belediye başkanlarına verdikleri hizmetler için teşekkür ediyorum.”

Kılıçdaroğlu: RTÜK ile de tanışacağız