Yusuf Demir tartışması devam ediyor! Avrupa’da yabancı statüsü nasıl işliyor?

Yayın tarihi: 22 Eylül 2022 Perşembe 3:02 pm - Güncelleme: 22 Eylül 2022 Perşembe 3:10 pm

Galatasaray’da Yusuf Demir‘in ‘Yerli statüsünde oynama’ tartışmaları devam ederken Avrupa’da futbolcuların yerli ve yabancı statüsü nasıl belirlendiği merak konusu oldu.

Ajansspor’dan Hüseyin Özkök’ün haberine göre; Galatasaray’ın Avusturya’nın Rapid Wien takımından transfer ettiği Yusuf Demir’in yabancı statüsünde oynaması konusunda tartışmalar futbolu takip eden çok sayıda insanın statüleri ve kuralları bilmediğini bir kez daha ortaya çıkarttı. Hatta buna bir de Galatasaray Başkanı Dursun Özbek’in bir sponsorluk tanıtımı basın toplantısında “Yusuf’u Türk Milli Takımı’na da kazandırmak istiyoruz” söylemi de eklendi. İşte bu yazıda okuyucularımıza son günlerde tartışmalara neden olan, yerli kuralı, milli takım değiştirme ve çifte vatandaşlık konularını madde madde anlatacağız.

Galatasaray, Yusuf Demir’i Türk olarak oynatmanın formülünü arıyor

YERLİ STATÜSÜNDE KİMLER OYNAYABİLİR?

Yurt dışından gelen Türk kökenli oyuncuların yerli statüsünde oynayabilmeleri için 2015 yılından bu yana A Milli Takım’da oynama uygunluğuna sahip olmaları gerekiyor. 2015 ve sonrasında başka bir milli takımı seçerek Türk Milli Takımı’nda oynama uygunluğunu kaybeden oyuncuların Türk vatandaşı veya tam anlamıyla Türk vatandaşlığı hakkı vermeyen ancak bazı vatandaşlık haklarından yararlanmayı sağlayan Mavi Kart sahibi olsalar da Türkiye’de yerli statüsünde oynamaları mümkün değil. Türkiye Futbol Federasyonu eğer bu statüyü değiştirir milli takım uygunluğu maddesini kaldırırsa başka milli takımları seçen Türk kökenli oyunculara yerli statüsünde oynama hakkı verebilir.

GALATASARAY’DA BEKNAZ ALMAZBEKOV ÖRNEĞİ

Diğer yandan Galatasaray’ın şu anda U19 takımında oynayan Türkiye ve Kırgızistan vatandaşlıkları bulunan Beknaz Almazbekov, ülkemizde yerli statüsünde futbol oynuyor. Ancak tamamen Türkiye alt yapısının yetiştirdiği bu oyuncu eğer 21 yaşını doldurana kadar 3 kereden fazla Kırgızistan Milli Takımı formasını giyerse burada yetişmiş olmasına rağmen Milli Takım’da oynama uygunluğunu kaybettiği için yabancı statüsüne geçmek zorunda.

Dursun Özbek’ten Yusuf Demir açıklaması

AVRUPA’DA SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Avrupa ülkeleri ve UEFA, yerli oyuncu kuralında oyuncunun milliyetine değil yetiştiği ülkeye bakıyorlar. Örneğin Almanya’da ülke alt yapısından yetişmiş bir oyuncu hangi milliyete sahip olursa olsun ve hangi milli takımı seçerse seçsin ülkede yerli statüsünde futbol oynayabiliyor. Buna en iyi örnek olarak eski milli futbolcular Hamit Altıntop ve Nuri Şahin’i gösterebiliriz.

UEFA’DA STATÜ NASIL BELİRLENİYOR?

Diğer yandan UEFA da kendi turnuvalarında takımların kadrolarında hangi ülke vatandaşlığına sahip olduğuna bakılmaksızın o ülkede 15 ile 21 yaşları arasında bir kulüp veya ülkede 3 yıl kesintisiz futbol oynamış 8 oyuncu bulunmasını zorunlu tutuyor. Bu oyuncuların 4’ü ise ilgili kulüpte yetişmiş olmalı. O ülkenin vatandaşı olsa bile oyuncu eğer bu kriteri karşılamıyorsa yabancı statüsünde listeye yazılmak zorunda.

TFF Başkanı Büyükekşi’den ‘Yusuf Demir’ çıkışı