YSP’den AKP ile ‘gizli pazarlık’ iddiasına sert yanıt

Yayın tarihi: 25 Ağustos 2023 Cuma 12:24 am - Güncelleme: 25 Ağustos 2023 Cuma 12:25 am

YSP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, AKP ile HDP arasında ‘gizli kayyum pazarlığı’ haberlerine sert tepki göstererek iddiayı yalanladı.

Kazandığı 65 belediyeden 48’ine kayyum atanan, altısında ise seçilenlere mazbata verilmeyen HDP’nin yerel seçimlerdeki tavrı merak ediliyor.

Gazeteci Nuray Babacan, AKP’nin HDP ile yerel seçimlerle ilgili görüşmeler yürüttüğünü iddia ederek “AKP’nin yerel seçimden kazançlı çıkmak ve karşı ittifakları zorlaştırmak için yeni bir siyasi planı var. Ankara kulislerinde bir süreden beri konuşulan yerel seçim stratejisi, dolaylı biçimde HDP ile işbirliği yapmayı kapsıyor. Öyle ortalıkta görünen bir işbirliği değil, kapalı kapılar ardından yapılan ‘kayyum pazarlığından’ söz ediliyor” diye yazmıştı.

Babacan şunları kaydetmişti: “Şöyle ki AKP’nin HDP’de karşılığı olan aracılarla, CHP ile ittifak yapmaması durumunda HDP’nin seçilecek belediye başkanlarına kayyum atanmayacağı sözü verildiği iddia ediliyor. Böyle bir anlaşma yapılırsa CHP’nin büyükşehirleri Kürtlerin oylarıyla kazanma planı zorlaşır. Özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde Kürt oylarını denklemden çıkartırsanız tüm adaylar için zor bir yarışa dönüşebilir. Ekrem İmamoğlu da buna dahil.”

AKP’de seçim hazırlığı! HDP ile ‘kayyım’ pazarlığı iddiası

‘AKP İLE HERHANGİ DÜZEYDE BİR GÖRÜŞMEMİZ YOKTUR’

‘Gizli kayyum pazarlığı’ iddiasına Yeşil Sol Parti’den tepki ve yalanlama geldi. TELE1’de Gökmen Karadağ ile Açıkça’ya konuk olan YSP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç “Yeşil Sol Parti’nin Grup Başkanvekili olarak söylüyorum, HDP’nin de grup başkanvekiliydim. Bu sıfatla söylüyorum AKP ile herhangi düzeyde bir görüşmemiz yoktur. Nuray Babacan keşke bize de sorsaydı” dedi.

‘KEŞKE BİZE DE SORSAYDI’

Oluç şunları söyledi: “2015 Haziran seçimlerinden beri hep aynı durumla karşı karşıya kalıyoruz. Yanlış hatırlamıyorsam Can Dündar Cumhuriyet gazetesinde Selahattin Demirtaş’la bir röportaj yapmıştı. O ropörtajın içinde geçmemesine sürmanşete AKP ile HDP’nin işbirliği yapacağını iddia etmişti. Sonra Demirtaş bunu tekzip etti. Nasıl oluyorsa her seçim öncesinde AKP ile HDP işbirliği yapıyor, yapmaya çalışıyor haberleri… Ama ne hikmetse seçimde iktidar en büyük adaletsizlikleri HDP’ye yapıyor. Yine bir seçim öncesi aynı tartışmalar. 2015’te istikşafi görüşmeleri HDP mi yaptı, CHP mi? Herkes unutuyor bunları. Gerçekler başka. Biz çok büyük baskılara direnerek bir başarı elde ediyoruz ama AKP ile işbirliği sorularına cevap vermek zorunda kalıyoruz. Nuray Babacan’ın haberini okudum tabii ki gazetecidir, kaynağını açıklamak zorunda değil. Ben Yeşil Sol Parti’nin Grup Başkanvekili olarak söylüyorum, HDP’nin de grup başkanvekiliydim. Bu sıfatla söylüyorum AKP ile herhangi düzeyde bir görüşmemiz yoktur. Gerçekten olmayan bir şey. Nuray Babacan bunu iyi icat etmiş ama keşke bize de sorsaydı. Eğer AKP kulislerinden aldıysanız bu bilgiyi keşke bize de sorsaydınız.”

‘ÇIKIP ORTALIK DA DESELER İNANDIRICILIĞI OLMAZ’

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Cumhurbaşkanımız çağırdı, ‘Süleyman, ben bu Güneydoğu’daki HDP’nin, PKK’nın belediyelerinden rahatsızım. Bunları derhal görevden alacaksın’ dedi. İki gün geçti, hepsini görevden aldık…” sözlerini de hatırlatan Oluç, şöyle devam etti: “Kayyum seçmen iradesinin gasp edilmesidir. AKP bırakın kapalı kapılar ardında çıkıp ortalıkta ‘Vallahi bir daha kayyum atamayacağız’ desin yine hiçbir inandırıcılığı olmaz, zaten ortalıkta bir keyfiyet var.”