YSK’dan Erdoğan’ın ‘diploması’ hakkında karar: İddialar soyut

Yayın tarihi: 3 Nisan 2023 Pazartesi 9:41 pm - Güncelleme: 3 Nisan 2023 Pazartesi 9:42 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığını ‘yeni sistemi’ gerekçe göstererek kabul eden YSK, diploması hakkında yapılan itirazlar hakkında da kararını verdi. YSK, iddiaların soyut olduğunu söyledi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığını Anayasa’ya uygun buldu. YSK, mühürsüz oyların sayıldığı 2017 Referandumu ile birlikte Türkiye’nin yeni bir sisteme geçtiğini belirterek Erdoğan’ın bir defa daha aday olabileceğini söyledi.

Erdoğan’ın ‘doktor müsveddesi’ lafına Turhan Çömez’den yanıt!

YSK, adaylık tartışması hakkındaki gerekçeli kararın ardından tartışmalı diploması hakkında da kararını verdi. “İddianın soyut olduğu itiraz
sahiplerinin kabulünden de anlaşılmaktadır” diyen YSK’nin kararı şöyle:

“NOTER ONAYLI”

“Anayasa’nın “Adaylık ve seçimi” başlıklı 101’inci maddesinde Cumhurbaşkanının “yükseköğrenim yapmış” Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçileceği hükme bağlanmış olup; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 3’üncü maddesinde “yükseköğretim” milli eğitim sistemi içinde, ortaöğretime dayalı, en az dört yarı yılı kapsayan her kademedeki eğitim – öğretimin tümü olarak tanımlanmıştır.

İYİ Partili Çıray’dan YÖK’e dilekçe! “Erdoğan’ın diplomasını paylaşın”

Diplomanın sahteliği konusunda somut herhangi bir delil ibraz edilemediği gibi, itirazlara konu diploma, noter onaylı olup, 1512 sayılı Noterlik Kanunu ve Noterlik Kanunu Yönetmeliğine uygun olarak “Dairemizce onaylanması istenilen işbu fotokopinin ilgilisi tarafından gösterilen ve iade edilen aslına uygun olduğu ve 2 örnek verildiğini onaylarım.” şeklinde noter tasdikini içerdiği görülmektedir.

“İDDİA SOYUT”

Noter onaylı diploma örneğinin sahteliği ancak mahkeme kararı veya aynı kuvvette başka bir belge ile ispatlanabilir. Kaldı ki, başvuru sahipleri, diplomanın sahte olduğunu değil, sahteliği konusunda kuşku oluştuğunu, Yüksek Seçim Kurulunun bunu araştırması gerektiğini ileri sürmüşlerdir. Bir başka anlatımla, ibraz edilen diplomanın sahteliğini ortaya koyan somut hiçbir delil sunulmamış, aksine diplomanın sahte olduğu konusunda kuşkular olduğu belirtilerek, bu kuşkunun giderilmesi talep edilmiştir. İddianın soyut olduğu itiraz sahiplerinin kabulünden de anlaşılmaktadır.

298 sayılı Kanun’un 112’nci maddesinde de öngörüldüğü üzere, itiraz eden, delillerini ve gerekçelerini göstermek zorunda olup, seçim kurullarının ve Yüksek Seçim Kurulunun delilleri araştırma ve toplama görevi bulunmamaktadır.

“Recep Tayyip Erdoğan Müzesi”nde neler olmalı? Yüzük, diploma, ABD askerlerine mektup…

Dilekçelerde ileri sürülen hususlara ilişkin olarak yapılan değerlendirmede, Kurulumuzun bu konuda daha önce vermiş olduğu kesinleşmiş çok sayıda kararında da ifade edildiği üzere, iddiaların soyut iddialar olduğu ve hukuken kabul edilebilir nitelikte taşımadığı anlaşıldığından, taleplerin reddine karar verilmesi gerekmiştir.”

 

YSK ‘Erdoğan kararı’nın gerekçesini açıkladı