YSK ‘Erdoğan kararı’nın gerekçesini açıkladı

Yayın tarihi: 3 Nisan 2023 Pazartesi 6:22 pm - Güncelleme: 3 Nisan 2023 Pazartesi 6:40 pm

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığına ilişkin itirazları reddetmesinin gerekçesini açıkladı. Kurul “Yeni sistemle gidilen ilk seçim 24 Haziran 2018’dir. Erdoğan’ın birinci beş yıllık görevi 24 Haziran 2018’de başladı” açıklamasında bulundu.

Türkiye 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimi için sandık başına gidecek. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YSK onayıyla üçüncü kez Cumhurbaşkanı adayı oldu. Anayasa’nın 101’nci maddesine göre birçok hukukçu, Erdoğan’ın adaylığının hukuka aykırı olduğunu söyledi.

“KAFIZ DIŞINDA HİÇBİR BAKIMDAN ÖZDEŞLİK TAŞIMAMAKTADIR”

Bu arada YSK Erdoğan’ın adaylığı hakkında verdiği kararın gerekçesini açıkladı. Kurul, 2017’de Anayasa’daki değişiklikler ile yeni bir sisteme gidildiğini belirterek “Anayasa değişikliği öncesinde Anayasanın öngördüğü parlamenter sistemdeki “Cumhurbaşkanı” ile değişiklik sonrasında kabul edilen yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemindeki “Cumhurbaşkanı” – kullanılan lafız dışında -hiçbir bakımdan özdeşlik taşımamaktadır” dedi.

Genç Parti Erdoğan’ın adaylığını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı

Yeni sistemle gidilen ilk seçimin 24 Haziran 2018 olduğunu söyleyen YSK, 7 sayfalık gerekçeli kararının sonuç kısmında şunları dile getirdi:

“6771 sayılı Kanunla Anayasaya eklenen geçici 21’inci maddede TBMM’nin milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin 3 Kasım 2019 tarihinde birlikte yapılacağı hükme bağlanmış; ancak anılan hükmün TBMM’ye verdiği yetkiyle genel seçimlerin yenilenmesine ve seçimin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılmasına karar verilmiş ve bu seçim Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içinde Anayasanın 101 ve geçici 21/A maddeleri hükümlerine göre yapılan ilk seçim olmuştur

Arşiv unutmaz! Fatih Erbakan: Erdoğan’ın yeniden adaylığı hukuken mümkün değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın ilk seçildiği tarih 10 Ağustos 2014 olup, 26. Dönem TBMM seçimi ise 1 Kasım 2015 tarihinde yapıldığından, anılan Cumhurbaşkanı seçimi TBMM seçimiyle birlikte yapılmayıp, münferiden yapılmış bir seçimdir. Buna karşın, 27. Dönem TBMM seçimi ise Cumhurbaşkanı seçimiyle birlikte aynı gün, 24 Haziran 2018 tarihinde yapılmıştır. Anayasanın 101’inci ve 6271 sayılı Kanunun 3’üncü maddesine göre Cumhurbaşkanının görev süresi birlikte yapılan bir önceki seçim tarihi esas alınarak belirlenecektir, bir başka deyişle, birlikte yapılan ilk seçim 24 Haziran 2018 tarihindeki seçimdir. Buna göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın görev süresi Cumhurbaşkanı ve TBMM seçimlerinin birlikte yapıldığı bir önceki seçim tarihi esas alınarak belirleneceğinden ve “birlikte yapılan ilk seçim” tarihi 24 Haziran 2018 olduğundan, birinci dönem beş yıllık görev süresi bu tarihten itibaren başlayacaktır. Bu durumda, yukarıda belirtilen nedenlerle, Recep Tayyip ERDOĞAN’ın Cumhurbaşkanı adaylığına yönelik itirazların reddine karar verilmesi gerekmiştir.

S O N U Ç:

1- Yukarıda ayrıntılı olarak açıklanan nedenlerle itirazların REDDİNE,

2- Karar örneğinin başvuru sahiplerine gönderilmesine,

3- Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce Kurulumuz internet sitesi www.ysk.gov.tr
adresinde yayınlanmasına karar verilmiştir.”

Salim Şen YSK’nın Erdoğan kararına isyan etti! “Dördüncü adaylığının yolunu açtılar”