İkisi çocuk 5 insanın öldüğü Balıkesir’deki otobüs yangının nedeni kahve makinesi çıktı

Yayın tarihi: 2 Ağustos 2019 Cuma 2:53 pm - Güncelleme: 2 Ağustos 2019 Cuma 4:49 pm

Balıkesir’e 30 kilometre uzaklıkta bulunan Gökçeyazı Mahallesinde yolcu otobüsünde yangın çıktı. Balıkesir’deki yolcu otobüsünde çıkan yangında ilk belirlemelere göre 2’si çocuk 5 ölü ve çok sayıda yaralının olduğu belirtildi. 34 yolcunun bulunduğu otobüste 17 yolcu da yaralandı. İlk gelen bilgilerde otobüsün 10 numara yağ kullanımından yandığı iddia edilmişti. Belediye Başkanı tarafından yapılan açıklamada yangının çıkış nedeninin kahve makinesi olduğunu ifade edildi.

Balıkesir-Edremit kara yolu İvrindi ilçesi Gökçeyazı Mahallesi mevkisinde, Kamil Koç firmasına ait 06 LK 794 plakalı yolcu otobüsünde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine itfaiye, 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri sevk edildi. 34 yolcu bulunan otobüste çıkan yangında 2’si çocuk 5 kişi yaşamını yitirdi, 15 kişi yaralandı.

YANGININ KAHVE MAKİNESİNDEN ÇIKTIĞI İDDİA EDİLDİ

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, yolcu otobüsünde çıkan yangınla ilgili “Şoför ve muavinin verdiği bilgiye göre, kahve makinesinden çıkan yangın sonrası otobüs şoför tarafından sağa yanaştırılıyor ve sakince aşağı inilmesi söyleniyor. Otobüste 34 yolcu 3 de mürettebat 37 kişi varken, arabadan inenlerin toplam sayısı şu anda 29 olarak hesaplandı.” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, olay yerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, yangına ilişkin bilgi verdi. Yılmaz, şunları kaydetti:

‘Şoför ve muavinin verdiği bilgiye göre, kahve makinesinden çıkan yangın sonrası otobüs şoför tarafından sağa yanaştırıyor ve sakince aşağı inilmesi söyleniyor. Otobüste 34 yolcu 3 de mürettebat 37 kişi varken, arabadan inenlerin toplam sayısı şu anda 29 olarak hesaplandı. Yani 5 tane insanımız arabada. Şu anda savcımız, olayın başında tespitleri yapıyor’

Çok fazla yaralı olmadığını belirten Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Ufak tefek yaralanmalar var hızlı inmekten kaynaklı. Hepsinin şu anda sakin bir şekilde ifadeleri alınıyor, otobüs şoförünün ve muavinlerin. Elim bir kaza. Vatandaşımız panikle araçtan inerken birbirlerini ezmesi ve yangının da hızla büyümesi sonucu burada hızlı bir sonuç alınıyor. İtfaiye grup amirliğimiz Edremit-Balıkesir yolu arasındaki Gökçeyazı beldemize 2 dakika içinde gelip müdahale ediyor. Fakat birbirlerini ezdiklerinden dolayı kapının önünde sıkışanlar, alevlerden kaynaklı, vatandaşlar tarafından kurtarılabilenler kurtarılıyor ama tahminlerimize göre 5 vatandaşımız burada, aracın içinde zehirli dumandan boğularak, daha sonrasında da alevlerin içinde kalarak vefat etmiş bulunmaktadır. Hepimizin başı sağ olsun

Balıkesir Valiliği’nin internet sitesinden yapılan açıklama şöyle; “Küçükkuyu istikametinden-Ankara istikametine hareket eden Sürücü N. D. idaresindeki 06 …. plakalı yolcu otobüsüyle Balıkesir istikametine seyrederken Balıkesir- Edremit yolu Gökçeyazı Jandarma Komutanlığı önünde araçta bilinmeyen bir sebepten dolayı yangın meydana gelmiştir. 34 yolcusu ve 3 görevlisi bulunan otobüsteki yolculardan 3’ü yetişkin 2’si çocuk olmak üzere 5 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 15 vatandaşımız ise Balıkesir’deki çeşitli hastanelerde tedavi altına alınmıştır.”

YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Balıkesir’e 30 kilometre uzaklıkta bulunan Gökçeyazı Mahallesinde yolcu otobüsünde çıkan yangın bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

10 NUMARA YAĞ VE ŞOFÖR İHMALİ İDDİASI

Balıkesir otobüs yangını 10 numara yağ nedir? Balıkesir otobüs yangını neden çıktı? Balıkesir’de bir otobüste çıkan korkunç yangında ilk belirlemelere göre 5 kişi hayatını kaybetti. Otobüste 10 numara yağ kullanıldığı iddiası gündeme oturdu. Peki, 10 numara yağ nedir? İçine solvent veya tiner gibi maddeler konulduğunda ölümcül olabiliyor.

10 numara yağ nedir? Balıkesir otobüs yangını neden çıktı sorusu gündeme oturdu. Balıkesir otobüs yangını sebebi araştırılırken, görgü tanıklarına göre seyir halindeki otobüsün aniden alev aldığı belirtiliyor. Bu sebeple yangında 10 numara yağ şüphesi oluştu.  İçine solvent veya tiner gibi maddeler konduğunda aşırı sıcaklarda yangına neden olabileceği ifade edili.

BALIKESİR OTOBÜS YANGINI NEDEN ÇIKTI?

Balıkesir’de yolcu otobüsünde çıkan yangında ilk belirlemelere göre 5 kişi hayatını kaybetti.

Alınan bilgiye göre, Balıkesir-Edremit kara yolu Gökçeyazı Mahallesi mevkisinde, Kamil Koç firmasına ait 06 LK 794 plakalı yolcu otobüsünde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

.

10 NUMARA YAĞ NEDİR?

Bu Balıkesir İvrindi’de seyir halindeki yolcu otobüsünde yangın çıktı. 10 numara yağ kullanıldığı iddiası var. 10 numara yağ ise bir madeni yağ türüdür. 10 numara yağ,atık motor ve hidrolik yağları ile yanık işlenmemiş ham yağlardan oluşmaktadır.

Motor yağı

Motor yağı, motorlu taşıtlarda motorun çalışan parçaları arasında kaygan bir yağ tabakası oluşturarak sürtünen yüzeylerin aşınmasını önler. Ayrıca motorun içinde çalışan parçaları temizler.

Otomotiv Mühendisleri Cemiyeti (OMC), motor yağlarının karakteristiklerini ayırt etmek için kalite isimlendirmesi getirmiştir. Bu isimlendirme düşükten yükseğe 0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40,50 ve 60 olarak belirlenmiştir. W ile biten bu sayılar yağın soğuk veya kış koşullarunda en düşük sıcaklıkta akışkanlığa başlama noktasıdır. Yapılan bu isimlendirmede düşük değerler daha iyidir. Genel olarak Türkiye iklim şartları göz önüne alındığında 10W40 veya daha düşük sayılarla isimlendirilen yani daha kaliteli yağlar tavsiye edilir.