Yıllar sonra ortaya çıktı! İşte Atatürk’ün yönettiği 19’uncu Tümen’e ait bando, mızıkanın fotoğrafı

Yayın tarihi: 10 Kasım 2023 Cuma 10:54 am - Güncelleme: 10 Kasım 2023 Cuma 10:54 am

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 85. yıl dönümünde, Çanakkale Cephesi’nde idare ettiği 19’uncu Tümen’e ait bando, mızıkaya ait fotoğraf arşive kazandırıldı.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Cephesi’nde idare ettiği 19’uncu Tümen’e ait bando, mızıkaya ait fotoğraf, Ulu Önder’in ebediyete intikalinin 85’inci yıl dönümünde arşive kazandırıldı.

Mustafa Kemal’in idare ettiği 19’uncu Tümen’e ait olan bando, mızıkanın fotoğrafı ilk defa ortaya çıktığını söyleyen ÇOMÜ AÇASAM Müdürü Doç. Dr. Barış Borlat, “Çanakkale Muharebesi esnasında askere moral vermesi amacıyla neredeyse birliklerin Tümen bazında birçoğunda bulunan bando, mızıka önemli bir yere sahiptir.

1826 sonrasında askeri bando haline dönüşen bu durum, Çanakkale cephesi esnasında da önemli. Çok sayıda raporda, belgede ve dokümanda özellikle İngilizlerin, yani düşman hatlarının önemli oranda moralini bozduğu gibi Türk hatlarında ise önemli bir moral kaynağı olduğundan bahsediliyor” ifadelerini kullandı.

10 Kasım 1938: Fotoğraflarla Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün son yolculuğu