Yeniden Refah’tan Erdoğan’ın yeniden adaylığına ilişkin açıklama

Yayın tarihi: 18 Mart 2024 Pazartesi 11:43 am - Güncelleme: 18 Mart 2024 Pazartesi 11:59 pm

YRP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara adayı Suat Kılıç, Erdoğan‘ın cumhurbaşkanlığına yeniden adaylığına hiçbir muhalefet partisinin ‘evet’ demeyeceğini söyledi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Bu benim son seçimim” sözleri sonrası AKP’li isimler açıklamalarıyla Erdoğan’ın yeniden adaylığı için anayasa değişikliği tartışmalarını başlattı. AKP’nin genel seçim ortağı Yeniden Refah Partisi’nden de açıklama geldi. T24’ten Cansu Çamlıbel’e konuşan YRP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Suat Kılıç “Cumhurbaşkanının yeniden seçilmesinin önünü açacak teklife hiçbir muhalefet partisi ‘evet’ demeyecektir” ifadesini kullandı.

Haldun Solmaztürk’ten Bahçeli’ye: Erdoğan sonrası ufukta gözüktü panik var!

Röportajın ilgili kısmı şu şekilde:

*Anayasanın açık hükümlerini uygulamamakta bir beis görmeyen ve Anayasa Mahkemesi ile kavgasında alenen hükümet tarafından desteklenen bir Yargıtay var. Bu normal bir durum mu?

Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasındaki çatışma, bir yetki çatışmasına dönüşmek üzere. Bu çatışmanın gitmesi, yoruma mahal bırakılmaması için bir anayasa değişikliği yapılması gerekiyor. Bu anayasa değişikliğinin ivedi yapılması lazım.

*O halde Yeniden Refah Partisi yerel seçimlere kendi başına gidiyor olsa da yerel seçimlerden sonra Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin gündeme getirebileceği olası bir anayasa değişikliği teklifine destek verebilir. Ben sözlerinizden bunu mu anlamalıyız?

Bir anayasa değişikliği teklifi var mı ortada? Varsa bilelim. Görmediğin anayasa değişikliği teklifine ‘evet’ ya da ‘hayır’ nasıl diyebilirsiniz? CHP’den gelecek bir anayasa değişikliği teklifine de ‘evet’ denilebilir. AK Parti’den gelecek bir anayasa değişikliği teklifine de ‘evet’ denilebilir. Önemli olan içinde ne olduğu.

‘HİÇBİR MUHALEFET PARTİSİ ‘EVET’ DEMEYECEKTİR’

*Siyaseti yakından takip edenlerin ortak kanaati Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 31 Mart’tan sonra bir anayasa değişikliği paketi hazırlayarak içine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir kez daha -yani dördüncü kez- seçilmesinin önünü açacak bir düzenlemeyi de dahil edeceği yönünde.

Böyle bir teklife hiçbir muhalefet partisi ‘evet’ demeyecektir.

*Bu konu ilk gündeme geldiğinde geçen kasım ayında siz “Eğer ki 50+1 sisteminden duyulan memnuniyetsizlik varsa hazırlamayı düşündükleri anayasa paketinin içerisinde getirirler, biz de değerlendirmemizi yapar, fikrimizi söyleriz” demiştiniz.

Yeniden Refah Partisi adına ben tek karar verici değilim ki. Zaten şu an gündemde olmayan bir mesele. Gündemi konuşalım mı?

*Hükümetin anayasa değişikliği konusunda bir hazırlık içinde olduğunu düşündürten dolayısıyla da konuyu gündem haline getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisi oldu aslında. Geçen hafta yaptığı açıklamada “Yasa gereği bu benim son seçimim” dedi, eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da “Belki vakti gelince Meclis seçimlerin yenilenmesi kararı alarak, Cumhurbaşkanımıza yeniden adaylık yolunu açar” diye devamını getirince doğal olarak konu gündemin ta kendisi haline geldi.

Mecliste belli bir çoğunlukları var ama anayasa değiştirecek çoğunlukları yok. Sistematik bir sorun varsa bununla ilgili bir anayasa değişikliği teklifine dahil oluruz. Yoksa Cumhurbaşkanı’na bir dönem daha seçilme hakkı getirecek bir anayasa değişikliği teklifi AK Parti’nin gündeminde yok ki bizim gündemimizde olsun. AK Parti böyle bir değişiklik teklifi getireceğini söyledi de ben mi duymadım acaba? Hiç gündemde olmayan bir şey. Bekir Bozdağ’ınki sadece bir yorum; meclis erken seçim kararı alırsa Cumhurbaşkanı da yeniden seçilme hakkına sahip olur. Bu bir yorum.

RÖPORTAJIN TAMAMI

İmamoğlu’ndan Erdoğan’a mülakat göndermesi: Bu vaat için metro gibi kredi bulmaya da gerek yok

Özgür Özel’den iftar programında Erdoğan’a Filistin mesajı: Ticaret sürdükçe zulüm bitmez, kan durmaz

Kaynak: alinti