Yargıtay’ın kararı AKP’yi de böldü! Önde gelen isimlerden tepki yağdı

Yayın tarihi: 9 Kasım 2023 Perşembe 4:03 pm - Güncelleme: 9 Kasım 2023 Perşembe 4:03 pm

Yargıtay’ın Marmara Cezaevinde tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına AKP’nin önde gelen isimleri tepki gösterdi.

Yargıtay’ın Silivri’deki Marmara Cezaevinde tutuklu bulunan TİP Milletvekili Can Atalay’ın kişisel başvurusu üzerine hak ihlali kararı veren AYM üyelerine suç duyurusunda bulunmasına yönelik tepkiler giderek büyüyor.

Yargıtay’a tepki gösteren isimler arasında AKP Kurucusu ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AKP kurucusu Hüseyin Çelik, AKP Kurucular Kurulu üyesi Faruk Çelik, AKP Grup Başkanvekili Abdülhamit Gül,  AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı,  ve eski AKP Milletvekili Şamil Tayyar da yer aldı.

Yargıtay’ın AYM hamlesine AKP’den tepki!

“İZAHI MÜMKÜN DEĞİL”

AKP Kurucusu ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, T24’ten Murat Sabuncu’ya yaptığı açıklamada Yargıtay kararının izahının mümkün olmadığını söyledi. Gül’ün açıklamaları şöyle:

“Yüksek yargı organlarının yetki ve sorumlulukları Anayasamızda sarih bir şekilde belirtilmiş olmasına rağmen Yargıtay’ın dün aldığı kararın izahı mümkün değildir.

Vaktiyle Anayasa Mahkemesi’nin özgürlük karşıtı vesayetçi kararlarını tenkit ve reddetmiş ama Anayasa’ya uyarak gereğini yerine getirmiştik. Anayasa Mahkemesi’nin İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun özgürlükçü kararlarını ve bu kararı alan üyelerini Yargıtay’ın hedef yapması çok yanlış olmuştur.

Hukuk sistemi ve adalete olan güvenin kaybolmaması hayati derecede önemlidir. Ayrıca ekonomi ve dış politika uygulamalarında Türkiye’nin itibarını zedeleyecek ve hükümeti zor duruma sokacak bu hukuk kaosunun hızlı bir şekilde, olgun bir demokrasi anlayışı ve anayasal çerçevede çözümü bir zarurettir.”

Yargıtay’ın skandal kararına sahip çıkan AKP’li Varank’a tepki yağdı

“KENDİ MİLİTAN YARGIMIZI KURDUK”

“Aynada kendimizle yüzleşme vakti geldi geçiyor” diyen AKP Kurucularından Hüseyin Çelik, Yargıtay kararına, “Yıllar yılı, başını Vural Savaş, Sabih Kanadoğlu, Yekta Güngör Özden, Nuh Mete Yüksel ve benzerlerinin başını çektiği, vesayetçi güçlerin güdümündeki Kemalist militan yargıdan çektik. Tam vesayetler kalktı derken, bu sefer biz kendi militan yargımızı oluşturduk. Helal olsun bize! Bu yargıya ve anlayışa sahip olunan ülkede, bir de kalkmış, AB’nin eleştirilerine karşı efeleniyoruz. Aynada kendimizle yüzleşmek için vakit geldi geçiyor bile. Cumhuriyetin 100. Yılı değil de 1000. yılı olsa ne yazar. Cumhuriyet, Cumhuriyet olmadıktan sonra yaşının ne önemi var… Unutmayalım ki, Suriye, İran, Irak, Libya, Kuzey Kore, Çin, Rusya, Küba, Venezuella da Cumhuriyet’tir…” sözleriyle tepki gösterdi.

“SONRAKİ HEDEF MİLLETVEKİLLERİ

Yargıtay kararına, “Sonraki hedef Milletvekilleri” diye tepki gösteren, Şamil Tayyar, “Yargıtay 3.Ceza Dairesi’nin tartışmalı kararı, ağırlıklı olarak Can Atalay’ın şahsı ve siyasi pozisyona göre değerlendiriliyor. Mesele gelinen noktada Atalay değil, siyasi tutumlarımız da değil, askeri vesayet dönemini andıran hukuk katliamıdır. Yargıtay kararı dikkatlice okunduğunda bir siyasi muhtıradan söz etmek de mümkün. TBMM’nin Atalay’ın vekilliğini düşürmeyerek görevini ihmal ettiğini söylüyor, ayar veriyor, göreve çağırıyor. Sadece lütfetmiş, AYM üyeleri gibi vekiller hakkında suç duyurusunda bulunmamış. Merak etmeyin, bir sonraki hedef vekillerdir. Yıllardır vesayetle mücadele ederken hangi ara yargının balans ayarını içimize sindirir hale geldik, anlaşılır gibi değil. TBMM ayağa kalkmalıdır.
Reddetmelidir. Vesayete direnenleri ‘gayri milli’ olarak tanımlayan Sorosçu bürokrata da haddini bildirmelidir.” ifadelerini kullandı.

AKP’li Şamil Tayyar: Bir sonraki hedef vekiller, TBMM ayağa kalkmalı

“ÇATI VE ÇETI KATI ARASINDA ÇEKİŞME”

AKP Artvin Milletvekili Faruk Çelik ise Yargıtay’ın çıkışını, “Çatı ve çatı katı arasında bir çekişme” olarak niteledi ve hukuka uyma çağrısı yaptı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Faruk Çelik, “Maalesef Yargıda, Çatı ile Çatı katı arasında bir çekişme var. Çatının kararlarını beğenmeyebiliriz, karşı çıkar hatta kendi içimizde isyan da edebiliriz. Tıpkı geçmişteki 367 kararında olduğu gibi. Ancak, sorunları hukuk içinde çözme makamlarını çözümün değil de anlamsız kavgaların adresi yaparsanız, şu soruya muhatap olursunuz: Meşru çözümlerin adresi neresi olacak? Devlet düzen ister, düzen de hukuk” ifadelerini kullandı.

“DEVLETİ OLUŞTURAN ERKLER SORUN ÜRETMEZ”

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise Yargıtay kararı için, “Öyle olaylar olur ki, analiz yapmak için, konuşsan da konuşmasan da sorun olur. Hiç ve asla olmaması gereken öylesi bir olay yaşıyoruz. Yazık, çok yazık. Devleti oluşturan erkler, sorun çözümler. Asla sorun üretmez, üretemez. Birbirini çelmeleyemez.” ifadelerini kullandı.