Yargıtay’ın AYM hamlesine AKP’den tepki!

Yayın tarihi: 8 Kasım 2023 Çarşamba 9:19 pm - Güncelleme: 9 Kasım 2023 Perşembe 12:52 am

Yargıtay’ın TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına AKP’li isimlerden de tepki geldi.

Yargıtay’ın TİP Milletvekili Can Atalay’ın kişisel başvurusu üzerine hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi(AYM) üyelerine suç duyurusunda bulunmasına yönelik tepkiler giderek büyüyor.

Yargıtay’a tepki gösteren isimler arasında AKP Grup Başkanvekili Abdülhamit Gül,  AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı,  ve eski AKP Milletvekili Şamil Tayyar da yer aldı.

HAYATİ YAZICI: DEVLETİ OLUŞTURAN ERKLER BİRBİRİNİ ÇELMELEYEMEZ

Hayati Yazıcı, yaşanan durumu “Devleti oluşturan erklerin birbirini çelmelemesi” olarak niteledi ve olmaması gereken bir durum olduğunu söyledi.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Hayati Yazıcı, “Öyle olaylar olur ki, analiz yapmak için, konuşsan da konuşmasan da sorun olur. Hiç ve asla olmaması gereken öylesi bir olay yaşıyoruz. Yazık, çok yazık. Devleti oluşturan erkler, sorun çözümler. Asla sorun üretmez, üretemez. Birbirini çelmeleyemez.” ifadelerini kullandı.

 

ABDÜLHAMİT GÜL: ENDİŞE VERİCİ

AKP Grup Başkanvekili Abdülhamit Gül ise Yargıtay’ın hamlesinin yüksek yargı mercileri arasında çatışma görüntüsü yarattığını belirterek “endişe vericidir” dedi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Abdülhamit Gül şu ifadeleri kullandı:

“Yüksek yargı mercileri arasındaki çatışma görüntüsü, hukuk devleti ve mülkün temelinde yer alan adalet duygusu için endişe vericidir. Yargı hakemdir, sorunları çözer. Yargı hakem olma vasfını yitirirse, çözümün değil sorun ve çatışmanın kaynağı haline gelir. Her kurumun kaynağını milletten alan yetki ve fonksiyonunu hukuk çerçevesinde kullanması esastır. Yargı organlarının da ihtilafları derinleştirmeden, anayasal sınırlar içinde kalarak sorun çözmesi milletimizin en tabii beklentisidir.”

FARUK ÇELİK: ÇATI VE ÇATI KATI ARASINDA ÇEKİŞME VAR

AKP Artvin Milletvekili Faruk Çelik ise Yargıtay’ın çıkışını, “Çatı ve çatı katı arasında bir çekişme” olarak niteledi ve hukuka uyma çağrısı yaptı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Faruk Çelik, “Maalesef Yargıda, Çatı ile Çatı katı arasında bir çekişme var. Çatının kararlarını beğenmeyebiliriz, karşı çıkar hatta kendi içimizde isyan da edebiliriz. Tıpkı geçmişteki 367 kararında olduğu gibi. Ancak, sorunları hukuk içinde çözme makamlarını çözümün değil de anlamsız kavgaların adresi yaparsanız, şu soruya muhatap olursunuz: Meşru çözümlerin adresi neresi olacak? Devlet düzen ister, düzen de hukuk” ifadelerini kullandı.

ŞAMİL TAYYAR: GARABETTİR

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Şamil Tayyar ise suç duyurusunu “garabet” olarak niteledi. Kararın eleştirilebileceğini fakat uyulmasının zorunlu olduğunu belirten Tayyar şu ifadeleri kullandı:

“AYM’nin kararını eleştirmek/yanlış bulmak ayrı, karara uymamak ayrıdır. Eleştirebilir, yanlış bulabilirsiniz ama uymamazlık edemezsiniz. Anayasa hükmü açık, karar bağlayıcıdır. Yargıtay 3.Ceza Dairesi’nin AYM kararına ‘uymama’ iradesi, hukuki değildir. Kaldı ki AYM’nin benzer mahiyetteki Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Leyla Güven hakkındaki ‘hak ihlali’ kararına uyulmuştu. AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusu ise garabettir. Yargı eliyle hortlatılan bu tür hukuk dışı uygulamalar askeri vesayet dönemini hatırlatıyor, çok üzücü.”