AKP’li Şamil Tayyar: Bir sonraki hedef vekiller, TBMM ayağa kalkmalı

Yayın tarihi: 9 Kasım 2023 Perşembe 3:42 pm - Güncelleme: 9 Kasım 2023 Perşembe 3:55 pm

AKP’li Şamil Tayyar, Yargıtay‘ın Can Atalay kararı ve AYM üyelerine yaptığı suç duyurusuyla ilgili “Merak etmeyin, bir sonraki hedef vekillerdir” dedi.

Eski AKP milletvekili ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Şamil Tayyar, Yargıtay’ın TİP Milletvekili Can Atalay’a ilişkin kararıyla, kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerine yaptığı suç duyurusuna ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

Tayyar X hesabından yaptığı açıklamada “Yargıtay kararı dikkatlice okunduğunda bir siyasi muhtıradan söz etmek de mümkün” diyerek “TBMM ayağa kalkmalıdır. Reddetmelidir” çağrısında bulundu.

Tayyar’ın açıklaması şöyle:

‘ASKERİ VESAYET DÖNEMİNİ ANDIRAN HUKUK KATLİAMI’

“Yargıtay 3.Ceza Dairesi’nin tartışmalı kararı, ağırlıklı olarak Can Atalay’ın şahsı ve siyasi pozisyona göre değerlendiriliyor. Mesele gelinen noktada Atalay değil, siyasi tutumlarımız da değil, askeri vesayet dönemini andıran hukuk katliamıdır.

‘BİR SONRAKİ HEDEF VEKİLLERDİR’

Yargıtay kararı dikkatlice okunduğunda bir siyasi muhtıradan söz etmek de mümkün. TBMM’nin Atalay’ın vekilliğini düşürmeyerek görevini ihmal ettiğini söylüyor, ayar veriyor, göreve çağırıyor. Sadece lütfetmiş, AYM üyeleri gibi vekiller hakkında suç duyurusunda bulunmamış. Merak etmeyin, bir sonraki hedef vekillerdir.

‘TBMM AYAĞA KALKMALI, REDDETMELİDİR’

Yıllardır vesayetle mücadele ederken hangi ara yargının balans ayarını içimize sindirir hale geldik, anlaşılır gibi değil. TBMM ayağa kalkmalıdır. Reddetmelidir. Vesayete direnenleri ‘gayri milli’ olarak tanımlayan Sorosçu bürokrata da haddini bildirmelidir.”

Tayyar dün de “AYM’nin kararını eleştirmek/yanlış bulmak ayrı, karara uymamak ayrıdır. Eleştirebilir, yanlış bulabilirsiniz ama uymamazlık edemezsiniz. Anayasa hükmü açık, karar bağlayıcıdır. Yargıtay 3.Ceza Dairesi’nin AYM kararına ‘uymama’ iradesi, hukuki değildir. Kaldı ki AYM’nin benzer mahiyetteki Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Leyla Güven hakkındaki ‘hak ihlali’ kararına uyulmuştu. AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusu ise garabettir. Yargı eliyle hortlatılan bu tür hukuk dışı uygulamalar askeri vesayet dönemini hatırlatıyor, çok üzücü” açıklamasında bulunmuştu.

İbrahim Kaboğlu’ndan Yargıtay’ın skandal kararına: Asıl sorun anayasal düzeni tanımamak

Yargıtay’ın skandal kararına sahip çıkan AKP’li Varank’a tepki yağdı

TBMM Yargıtay’ın AYM kararı için toplanıyor

Erinç Sağkan ‘yargı krizi’nin çözülmesi için üç öneri sundu

Ekonomistler yargıdaki krizi değerlendirdi! ‘Geçmiş olsun Türkiye’

Sırrı Süreyya Önder: Can Atalay hükmünü nöbetimde okutmayacağım, bu karar iade edilmeli