Yargıtay’ın skandal kararına sahip çıkan AKP’li Varank’a tepki yağdı

Yayın tarihi: 9 Kasım 2023 Perşembe 9:19 am - Güncelleme: 9 Kasım 2023 Perşembe 9:31 am

Yargıtay’ın AYM’nin Can Atalay ile ilgili hak ihlali kararını tanımayan kararı ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından, “AYM verdiği kararlarla uzunca bir süredir bireysel başvuru hakkını Anayasa ve yasalara aykırı biçimde yorumluyor” diyen ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i de Alparslan Aslan örneği vererek hedef alan AKP Bursa Milletvekili Mustafa Varank’a tepki yağdı.

Yargıtay, AYM’nin TİP Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararına uyulmamasına hükmederek, karara imza atan üyeler hakkında suç duyurusunda bulundu. Yargıtay’ın AYM’nin vesayet makamı gibi davrandığı ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyelerini tehdit ettiği iddia edilen karar üzerine tepkiler art arda geldi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bu kararı “Bu karar düpedüz darbe girişimdir” sözleriyle değerlendirdi. Özel, “Kriz AKP – MHP krizidir. Kriz, AKP içindeki kliklerin krizidir. Halkı da bu kalkışmayı bastırmaya davet ediyorum. Kim bu darbeye direnirse arkasında Cumhuriyet Halk Partisi’ni bulacaktır” dedi.

AYM’NİN YASALARA AYKIRI DAVRANDIĞINI İDDİA ETTİ, ÖZGÜR ÖZEL’İ HEDEF ALDI, ‘ALPASLAN ASLAN’ ÖRNEĞİ VERDİ

Gelen tepkiler üzerine AKP’li Mustafa Varank sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Varank paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Ortada siyasi değil tamamen hukuki bir tartışma var.

Yüksek yargı erkleri arasında yaşanan temelde bir usül tartışmasını siyasete çekmeye çalışanlar, Anayasa’yı da “Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usülleri Hakkındaki Kanun”u da bilmiyorlar.

AYM verdiği kararlarla uzunca bir süredir bireysel başvuru hakkını Anayasa ve yasalara aykırı biçimde yorumluyor. Yetkisi olmamasına rağmen hak ihlali başlığı altında kendini mahkemelerin, yüksek yargının yerine koyuyor. Hatta ve hatta Yargıtay ve Danıştay üzerinde hiyerarşik bir vesayet kurmaya çalışıyor. Bu hukuki tartışmanın nasıl şekilleneceğini elbette göreceğiz.

Ama CHP’nin çiçeği burnunda genel başkanı Ecz. Özgür Özel’e tavsiyem; aman ha anlamadığı konularda sokağı işaret edip altında kalmasın. Hukuk ve yasama mekanizması içinde sonuçlanabilecek bir meseleyi darbe diye nitelendirip üstüne sokağı işaret edip yeni Alpaslan Arslan’lar türetmek isteyenler unutmasın ki artık eski Türkiye yok!”

TEPKİ YAĞDI

Varank’ın paylaşımının altına sosyal medya kullanıcılarından tepki yağdı. İşte o tepkilerden birkaçı:

Adalet Bakanı Yargıtay kararına sessiz kalıp Gezi’yi hedef aldı