Yanardağ’ın avukatı Bilgütay Durna: Yasa 2013’te değişti Yanardağ’ın sözleri ancak düşünce ve ifade özgürlüğüne girer!

Yayın tarihi: 30 Haziran 2023 Cuma 12:16 am - Güncelleme: 30 Haziran 2023 Cuma 12:30 am

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, sözleri çarpıtılarak tutuklandı. Yanardağ’ın avukatı Bilgütay Durna, Yanardağ’ın konuşmasının ancak düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

AKP’nin Abdullah Öcalan ile görüşerek yeniden çözüm süreci başlatacağını anlatan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın sözleri troller tarafından çarpıtıldı. Yanardağ, montaj videolarla hedef gösterilmesinin ardından tutuklandı. Yanardağ’ın avukatı Bilgütay Durna, trollerin hazırladığı videonun acemice olduğunu söyleyerek, “Programın 10-15 dakikalık bölümü Merdan Yanardağ’ın bu konuya ayırdığı kısım sosyal medyada yayınlanan bölüm ise neredeyse 1 dakika… O kadar acemi bir video ki parçaların birleştirildiği oradaki geçiş aşamalarında bile belli oluyor. Kürt, Öcalan, tecrit gibi kelimeler çıkartılmış sanki düz cümleymiş gibi bir hale getirilmiş ama öyle değil. Bir şeyler söylüyor sonra çünkü deyip konuşmasını başka bir yere bağlıyor.  Bu bağlamından tam anlamıyla kopartmak. Önce cımbızlıyorsunuz sonra da onu bağlamından kopartıyorsunuz” dedi.

Durna, Yanardağ’ın programda AKP’nin 2023 yılı seçim sonrası siyasetine dair düşüncelerini paylaştığını söyleyerek, “Programın bütününe bakınca görüyorsunuz ki Merdan Yanardağ Galip Ensarioğlu’nun röportajından hareketle AKP’nin 2023 yılı seçim sonrası siyasetine dair bununla bağlantılı Kürt sorununa, genel af düşüncelerini paylaşıyor. Özü bu. Özü bu olduğu için zaten biz bunun tam bir montajlama olduğunu söylüyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP pazar günü Merdan Yanardağ’ı cezaevinde ziyaret edecek

Durna, 2013’de yasanın değiştiğini belirterek Yanardağ’ın sözlerinin ancak düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilebileceğini söyleyerek, “Biz montajlamayla yapılan videonun dahi suç oluşturmadığını söylüyoruz. Çünkü soruşturma terörle mücadelenin 7’inci maddesinin 2’inci fıkrasından yürüyor. O fıkrada 2013 yılında yapılmış olan bir değişiklik söz konusu. Terör örgütü propagandasından bahsetmiyor. Terör örgütü propagandasına dair cebir şiddet içeren hususlara dair bir propagandadan bahsediyor. O nedenle Merdan Yanardağ’ın konuşmasını ancak düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirebilirsiniz. Katılmıyorsanız siz de görüşlerinizi dile getirebilirsiniz. O nedenle sosyal medyada Merdan Yanardağ’ın sözlerinden hareketle AKP’li siyasetçiler de daha ağırlarınız söylediler paylaşımları dolaşıyor. Merdan Yanardağ tutuklandı onlara da soruşturma açılsın asla demiyoruz. Ama hukukta çifte standart asla olmaz. Siz Merdan Yanardağ’ı tutuklayacaksınız öbür tarafı ise görmezden geleceksiniz. Bu asla kabul edilebilir bir şey değil. Yasaya tamamen aykırı bir durum söz konusu” dedi.