Yabancı bankalardan seçim sonrası Türkiye analizi: Muhalefet kazanırsa…

Yayın tarihi: 14 Nisan 2023 Cuma 2:47 pm - Güncelleme: 14 Nisan 2023 Cuma 2:59 pm

Türkiye’de seçim yaklaşırken yabancı bankalar da seçim sonrası için analizlerini yapmaya başladı. AKP’nin kazanması durumunda karamsar bir tablo işaret eden bankalara göre muhalefetin kazanması durumunda ekonominin daha pozitif bir hal alması öngörülüyor.

Türkiye’de seçimler yaklaştıkça yabancı yatırımcı ve bankaların ilgisi de artıyor. Bu kapsamda yabancı bankalar seçim sonrasına ilişkin analizler yayımlıyor. Analizlerde, seçim sonrası AKP ile mevcut ekonomi politikalarının sürmesi halinde daha karamsar bir tabloya işaret ediliyor. Ancak iktidar değişimi ve para politikasının rayına oturması halindeyse uzun vadede pozitif öngörüler var.

Raporlarda öne çıkan noktalardan biri de politika faizlerinde artış beklentisi. Buna göre seçimleri muhalefetin kazanması durumunda faiz oranlarında sert artış bekleniyor. Analizlerin büyük kısmında AKP’nin iktidarda kalması halinde ‘normal’ para politikasına döneceği görüşü hakim.

Bankacı yabancı müşterilerin parası çalıp bahse yatırdı

FAİZ ORANI

İlker Domaç ve Gültekin Işıklar imzalı Citi raporunda seçimden sonraki üç ayda Türkiye’nin faiz oranının yüzde 40’a çıkacağı tahmini yer aldı. Bank of America faizde sene sonundaki zirvenin yüzde 50’ye ulaşacağını öngörüyor. Morgan Stanley analistlerinin faiz tahminlerini yüzde 40’lı seviyeler.

SANCILI OLACAK

Londra merkezli yatırım şirketi Abrdn analisti Viktor Szabo, ”Mevcut politikayla yola devam etmenin mümkün olmadığını herkes biliyor” dedi. Szabo, “Türkiye derin bir çukura düşürüldü. Muhalefetin makul bir makro programı olsa da, enflasyonu düşürmek için önce ekonomiyi ‘göçertmek’ gerekecek. O yüzden bu sancılı bir değişim olacak” dedi.

BÜRÜMCEKÇİ: YABANCI BANKALAR ACELE DAVRANIYOR

Ancak ortodoks politikalardan ani dönüşle ilgili şüpheler de var. Ekonomist Haluk Bürümcekçi, ”Yüzde 50’lik bir faiz oranı ekonomik aktivite, istihdam ve kredi piyasası üzerinde olumsuz etkiler yaratır” dedi.

Faizlerin yüzde 30’lara kadar çıkabileceğini söyleyen Bürümcekçi, uluslararası bankaların beklentileri kendi lehlerine yönelik şekillendirmeye çalışırken ‘acele’ davrandıklarını belirtiyor. Bürümcekçi, “Yabancı yatırımcılar, belirsiz ortamda mümkün olan en kısa sürede minimum riskle yüksek faiz oranları yoluyla daha fazla gelir elde etmek istiyor” dedi.

ABD’deki banka sarsıntısı Avrupa’ya sıçradı! İsviçre’den Credit Suisse adımı!