Wagner’in suçladığı bakan Şoygu ‘isyan’ sessizliğini bozdu

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2023 Pazartesi 6:39 pm - Güncelleme: 3 Temmuz 2023 Pazartesi 6:41 pm

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Wagner‘in silahlı isyanına dair ilk kez konuştu. Şoygu, askeri birliklerin, eylemlerini etkilemediğini belirtti.

Rusya’da, Rus güvenlik şirketi Wagner’in silahlı isyanındaki hedef bakan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu sessizliğini bozdu.

Bu isyanı “ülkedeki durumu istikrarsızlaştırma girişimi” ve “kışkırtıcı eylem” olarak nitelendiren Şoygu “Bu tür planlar, Rusya Silahlı Kuvvetleri personelinin yemin ettiği değerlere ve askeri görevine sadakat göstermesi nedeniyle başarısız oldu. Bu provokasyon, birliklerin eylemlerini etkilemedi. Askerler, kendilerine verilen görevleri cesurca ve özverili şekilde yerine getirmeye devam etti” şeklinde konuştu.

Bakan Şoygu, bu nedenle tüm askerlere minnettar olduğunu dile getirdi.

Arabulucu Belarus’tan ikinci Wagner hamlesi

WAGNER’İN SİLAHLI İSYANI

Özel güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin, 23 Haziran’da Rus ordusunu Wagner’e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları Ukrayna’yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti.

Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), “silahlı isyan” suçlamasıyla ceza davası açmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner’in isyanını “vatana ihanet” olarak nitelendirmişti.

Prigojin, Moskova’ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı.

Yevgeniy Prigojin’in 24 Haziran’da, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun Rusya’da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilmişti.

Prigojin, Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini açıklamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin’e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek, “isyancı liderin” Belarus’a gideceğini bildirmişti.

Putin Wagner’in tam kontrolünü sağlamak için girişimlere başladı

Wagner ile Kremlin anlaştı, isyan bitti