Voleybolda devşirme sporcuya sınırlama! Melissa Vargas devam edecek mi?

Yayın tarihi: 15 Eylül 2023 Cuma 2:40 pm - Güncelleme: 15 Eylül 2023 Cuma 2:46 pm

Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB), A milli takımlar düzeyinde voleybolcu devşirme uygulamasına önemli bir sınırlama getirdi. Buna göre ülkelerinin milli takımlarında forma giyen voleybolcular, bugünden itibaren vatandaşı oldukları ülkelerin milli takımlarına alınamayacak.

Kübalı voleybolcu Melissa Vargas’ın A Milli KAdın Voleybol Takımı’ndaki başarısı konuşulmaya devam ederken Uluslararası Voleybol Federasyonu’ndan (FIVB) voleybolcu devşirme uygulamasına kritik bir düzenleme geldi.

FIVB, 15 Eylül 2023 itibariyle “voleybolcu devşirme yönteminde” değişikliğe gitti. FIVB’nin aldığı karar sonucunda bir ülkenin milli takımında forma giymiş voleybolcular, vatandaşlık alsa da artık başka bir ülkenin milli takımında görev yapamayacak. Başka ülkelerde doğan ve söz konusu tarihten önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alan 5 isim ise bu karardan etkilenmeyecek ve A milli takımlarda forma giyebilecek.

VARGAS DEVAM EDECEK

Filenin Sultanları’nın yıldızı Küba asıllı Melissa Vargas, 2021 yılında Türkiye vatandaşlığına geçtiği için FIVB’nin yeni devşirme kuralından etkilenmeyecek.

Türkiye’nin Avrupa ve Milletler Ligi şampiyonluğunda sahaya önemli katkı koyan isimlerden Vargas’a, 18 yaşında yaşadığı sakatlık sonrası, yeterli tedavi imkanı olmadığını ileri sürdüğü Küba tarafından, 4 yıl men cezası verildi.

Vargas, Sırbistan’ın da istemesine rağmen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını tercih etti.

Alexia Carutasu ve Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ

ALEKSİA “SÜRESİNİN DOLMASINI” BEKLİYOR

Romanya’nın başkenti Bükreş’te dünyaya gelen Aleksia Karutasu, 2022’de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçti.

VakıfBank kadrosunda bulunan Aleksia, “bekleme süresi” dolunca yeni statüden etkilenmeyecek ve Filenin Sultanları’na parkede katkı sunabilecek.

LAGUMDZİJA KARDEŞLER

Bosna Hersek doğumlu voleybolcu kardeşler Adis ve Mirza Lagumdzija, 2014 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçti.

A Milli Erkek Voleybol Takımı kadrosunda ağabeyi Adis ile birlikte görev alan Mirza, Filenin Efeleri ile 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda milli formayı giyebilmek için elemelerde mücadele edecek.

BOSNA HERSEK’TEN MERT MATİC

Bosna Hersek asıllı Mert Matic, 2017 yılında Türk vatandaşlığına geçti.
Milli takımın alt kategorilerinde forma giyen 1995 doğumlu Matic, İsrail’de oynanan Avrupa Şampiyonası elemelerinde Filenin Efeleri kadrosunda yer aldı.

Efeler Ligi’nde gelecek sezon Halkbank forması giyecek Matic de yeni statüden etkilenmeyecek 5 sporcu arasında buluyor.