Venezuela’da 11 bin askerle operasyon yapılan hapishanede yeni şehir çıktı!

Yayın tarihi: 22 Eylül 2023 Cuma 3:36 pm - Güncelleme: 22 Eylül 2023 Cuma 3:36 pm

Venezuela’da uzun süredir mahkumların hakimiyetinde olan hapishaneye 11 bin asker ve polisle operasyon düzenlendi. Operasyonun ardından çetenin yönettiği hapishanede gece kulübü, yüzme havuzu ve hayvanat bahçesi olduğu ortaya çıktı. Öte yandan hapishanede rahatlıkla uyuşturucuya ulaşılabildiği ve internete erişim sağlanabildiği öğrenildi.

Venezuela’da çetelerin yönetimindeki Tocoron Cezaevi’ne 11 bin asker ve polisle operasyon yapıldı. Hapishane, Latin Amerika’nın en güçlü organize suç örgütlerinden biri olan Tren de Aragua çetesinin adam kaçırmadan uyuşturucu ve silah satışına kadar çok sayıda yasadışı işin yönetim üssü olarak biliniyor.

VOA Türkçe’nin haberine göre, cezaevindeki yönetimin ‘Savaşçı Çocuk’ lakabıyla tanınan Tren de Aragua lideri Hector Guerrero’da olduğu ve tüm mahkumların Guerrero’ya haftada 10 dolar para ödediği öğrenildi.

YÜZME HAVUZUNDAN GECE KULÜBÜNE…

Operasyonun ardından yapılan araştırmada, cezaevi içinde cep telefonu, internet, kablolu televizyon ve klimanın yanı sıra restoran, hayvanat bahçesi, binicilik merkezi, yüzme havuzu, çocuk parkı gibi tesislerin de olduğu ortaya çıktı.

500’E YAKIN SİLAHLI MAHKUMUN KAÇTIĞI İDDİA EDİLDİ

Venezuela’da cezaevlerindeki koşulları takip eden kurumlara göre, söz konusu cezaevinin toplamda 750 kişilik kapasitesi olmasına rağmen, cezaevinde yaklaşık 5 bin tutuklu ve hükümlü bulunuyordu.

Yerel basına göre operasyonda başta Hector Guerrero ve diğer çete liderleri olmak üzere yaklaşık 500 mahkum, yanlarına ağır silahları ve kıymetli eşyaları alarak daha önceden kazdıkları tünellerden firar etti. Konuyla ilgili resmi bir açıklama henüz yapılmadı.

Güvenlik kuvvetleri şimdiye kadar 2 kaçağın yakalandığını açıkladı.

ÖLÜ VE YARALILAR VAR

Cezaevi koşullarını takip eden Una Ventana a la Libertad adlı sivil toplum örgütü başkanı Carlos Nieto, VOA Türkçe’ye, yapılan operasyonun Venezuela’da ceza infaz sistemindeki kaos ve ihmalkarlığın ve yolsuzluğun hangi boyutlara ulaştığını gösterdiğini söyledi.

Operasyonda ölü ve yaralıların olduğu bilgisine ulaştıklarını ve bu bilgiyi resmi kaynaklardan doğrulatmaya çalıştıklarını kaydeden Nieto, “Cezaevlerinde yönetememe, çeteleşme ve şiddet gibi sorunların çoğu rüşvet ve yolsuzluktan kaynaklanıyor. Hapishanelerdeki aşırı nüfus da bu durumu tetikliyor” dedi.

Venezuela’da hapishanelerinin toplam kapasitesi 18 ila 20 binken, cezaevlerindeki mahkum sayısının yaklaşık 30 bin olduğu biliniyor.

İçişleri Bakanı Remigio Ceballos, suçun hüküm sürdüğü Tocoron Cezaevi’nin tamamen boşaltıldığını ve hükümlülerin ülkedeki 85 cezaevine dağıtılacağını ve operasyon sürecinde uluslararası standartlara tamamen uyulduğunu açıkladı.

El Salvador’a kan kusturan 2 bin çete üyesi yakalandı! Mega hapishaneye nakledildiler