Veli-Der Başkanı Yılmaz: Çocuklar cemaatlerin elinde bulunan ücretsiz kurumlara gitmek zorunda kalıyor

Yayın tarihi: 21 Ağustos 2023 Pazartesi 1:07 pm - Güncelleme: 21 Ağustos 2023 Pazartesi 1:07 pm

Özel Haber: Nilay Göl

İstanbul’da çocuklarını kreşe ve anaokuluna vermek isteyenler servet ödemeyi göze aldı. Fahiş fiyatlara yükselen ücretler karşısında veliler de şaşkın. Konuya ilişkin TELE1’e konuşan Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Başkanı Ömer Yılmaz, “Çocuklar, merdiven altı okullara, tarikatlara, vakıf ve cemaatlerin elinde bulunan ücretsiz kurumlara gitmek zorunda kalıyor ve orada nasıl bir eğitim verildiği malum” ifadelerini kullandı.

İstanbul’daki bazı kreş ve anaokulu fiyatları dünyanın en pahalı üniversiteleri ile yarışır hale geldi. Yıllık 750 bin TL’ye çıkan fiyatların kabul edilebilir olmadığını söyleyen Yılmaz, “Üniversiteler bile o kadar pahalı değil” dedi.

“NASIL BİR EĞİTİM VERİYORLAR Kİ BU FİYATLAR İSTENİYOR?”

Okul öncesi eğitimde bu ücretlerin ödenmemesi gerektiğini, eğitimin anayasal bir hak olduğunu söyleyen Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“750 bin liraya kadar ulaşmış fiyatlar kabul edilebilecek gibi değil. Nasıl bir eğitim veriyorlar ki 750 bin liraya çıkan bu fiyatlar isteniyor. Bizim istediğimiz şey şu; okul öncesi çocuklara eşit ve çok daha nitelikli eğitim verilmesi. Kamusal anlamda bu işe bir çözüm bulunması lazım.”

“BU ÜCRETİ VERENLERİN SAYISI BİR ELİN 10 PARMAĞINI GEÇMEZ”

“Sabancı Üniversitesi 600 bin lira civarında şu anda” diyen Yılmaz, okul öncesi eğitimin ücretsiz bir şekilde ailelere sağlanması gerektiğini savundu. “Fahiş fiyatlara rağmen bazı okullarda kayıt için sıraya giriliyor” haberlerine sitem eden Yılmaz, şunları söyledi:

“Doğru olduğunu sanmıyorum. Bu ücreti verenlerin sayısı bir elin 10 parmağını geçmez. Bu haberlerin amacı ‘Okullara verdiğiniz paralara şükredin’ anlayışı çıkarmak.”

Üniversitelere dev zam! ‘TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranının üzerinde zam yapıldı’