Üniversitelere dev zam! ‘TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranının üzerinde zam yapıldı’

Yayın tarihi: 23 Haziran 2023 Cuma 2:51 pm - Güncelleme: 23 Haziran 2023 Cuma 3:46 pm

Özel Haber: Nilay Göl

Vakıf üniversitelerine yapılan fahiş zamlar öğrencileri zor durumda bıraktı. Konuya ilişkin TELE1’e açıklamalarda bulunan Aydın Ağaoğlu, vakıf üniversitelerinin TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarının üzerinde zam yaptığını söyledi.

Vakıf üniversitelerine geçen seneye oranla yüzde 70 ile yüzde 100 arasında zam yapıldı. Öğrencileri zor durumda bırakan zamlara ilişkin TELE1’den Nilay Göl’e konuşan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Geçtiğimiz yıl fahiş fiyat artışlarından ötürü bir milyon civarında üniversite öğrencisi öğrenimini ya dondurdu ya bıraktı. Vakıf üniversiteleri, gençlerimizin üniversitelerden ayrılmasına yol açacak tavırlardan uzak durmalı” dedi.

“VAKIF ÜNİVERSİTELERİ GEREKİRSE DEVLETLE İŞBİRLİĞİ YAPMALI”

Vakıf üniversitelerinin yaptığı zamlar öğrencileri zor durumda bıraktı. “Vakıf üniversitelerinin fahiş zamları şikayet konusu oldu” diyen Ağaoğlu, şunları söyledi:

“Özel üniversiteler, kar amacı gütmeyen vakıflara ait kurumlardır. Bu bilim kurumları TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranının üzerinde zam yaptı. Geçtiğimiz yıl fahiş fiyat artışlarından ötürü bir milyon civarında üniversite öğrencisi öğrenimini ya dondurdu ya bıraktı. Vakıf üniversiteleri, fahiş zamlardan kaçınmak için gerekirse devletle işbirliği yapmalı ama gençlerimizin üniversitelerden ayrılmasına yol açacak tavırlardan uzak durmalı.”

Ağaoğlu, “Özel kurumlarla ilgili ücret artışına yönelik bir düzenleme yok. Olmamasının sebebi üniversite bilim yuvası olması, ticarethane olmamasından kaynaklanıyor” dedi.

“BİR YILDAN 3 YILA KADAR HAPİS CEZASI VAR”

Türkiye’de kiralara yapılan fahiş zamlar artmaya devam ediyor. Kiralarda fahiş fiyat uygulayanlara adli para ve bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olduğunu hatırlatan Ağaoğlu, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. “Asgari ücret daha cebe girmeden zamları yaptılar. Kiralara da zam yaptılar. Bununla ilgili Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) madde var, Fiyatları Etkileme Suçu” diyen Ağaoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“TCK’nin 237. maddesi uyarınca deprem sürecinde kiralık evlere zam yapan 42 emlakçı ve ev sahibi hakkında soruşturma başlatıldı. Bir yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları bekleniyor.”

Özel üniversite ücretlerine dev zam!