Van’da protestoların ikinci günü! Gasp edilen halk iradesine karşı yürüyüşe polis engeli

Yayın tarihi: 3 Nisan 2024 Çarşamba 2:15 pm - Güncelleme: 3 Nisan 2024 Çarşamba 4:39 pm

Haber: Özlem Aktürk

Van’da protestolar 2’inci günde devam ediyor. Gasp edilen halk iradesine karşı düzenlenen yürüyüşe polis müdahale etti. CHP, TİP ve EMEP heyetinin açıklama yapmalarına izin verilmedi. Yürüyüş öncesi Van’da esnaflar dükkanlarını açmadı.

Van’da seçilmiş başkan Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkı seçime 2 gün kala iptal edildi. Zeydan’ın mazbatası 130 bin oydan fazla fark attığı AKP’li rakibi Abdulahat Arvas’a verildi. Halk iradesinin gasp edilmesine karşı TİP ve CHP Van’a heyet gönderdi. DEM Parti ise MYK toplantısını Van’da yaptı. Toplantıya DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, MYK üyeleri, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, eski Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın eşi Aslı Kaya, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal katıldı.

TİP heyeti gasp edilen halk iradesine sahip çıkmak için Van’da!

POLİS MÜDAHALE ETTİ

DEM Parti yöneticileri MYK toplantısının ardından TİP ve CHP heyetini karşıladı. CHP heyetinin bulunduğu KESK Van şubesi önünde toplanan kitleye polis 15 günlük eylem yasağını gerekçe göstererek müdahale etti.

Kentteki Perihan AVM önüne gelen aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları, Tuncer Bakırhan, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, HDP Gençlik Meclisi Eşsözcüsü Edanur İbrahimoğlu, Van Belediye Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, Leyla Zana, Başak Demirtaş, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP heyeti, SYKP Eşbaşkanı Mertcan Titiz, EHP Başkanı Hakan Öztürk, milletvekilleri ve MYK üyelerinin olduğu siyasetçiler ve kurum temsilcileri buradan açıklama yapmak üzere parka doğru yürüyüşe geçti.

DEM PARTİLİ VEKİL HASTANEYE KALDIRILDI

DEM Parti Milletvekili Sinan Çiftyürek polis müdahalesinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.

 

Gasp edilen halk iradesine karşı yapılan basın açıklaması şöyle:

“KUMPAS”

Yürüyüşte konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “2 dönem irademize kayyum atayanlar şimdi yeniden bir kumpasla birlikte tekrar Van halkının iradesini gasp etmeye çalışıyor” dedi.

Tülay Hatimoğulları:

“İtirazımızı YSK’ya ulaştırdık. Resmi sonuç alana kadar DEM Parti siz halkımızla birlikte tavır koymaya, Abdullah Zeydan Başkanımıza mazbatası verilene kadar mücadelemiz devam edecek. MYK toplantımızı burada Van’da yaptık. Bu karar olumlu şekilde sonuçlanana kadar Van’da olacağız. Türkiye’de siyasetin en sağından en soluna kadar tüm partilerin kalbi Van’da atıyor. Böylesi bir uygulama Türkiye tarihinde ilk kez görülüyor. Bu karar haksız ve hukuksuzdur. Bizler bu irade gaspına hep birlikte karşı duracağız. Buradan YSK’ya sesleniyoruz. En önemli görevi tüm yurttaşların seçme ve seçilme hakkını korumaktır. Van halkının, Zeydan başkanın hakkını korumasını bekliyoruz.”

TİP Genel Başkanı Erkan Baş:

“Bugün bütün Türkiye’nin iradesini yok sayıyorlar. Bu saldırı hepimize yöneliktir. Biz bu saldırıyı Kürt halkı nezdinde Türkiye’deki tüm yurttaşlarımıza, tüm ezilenlere yapılmış bir saldırı olarak görüyoruz. O yüzden Van’dan yükselen bu ses İstanbul’dan da yükselecek, İzmir’den de yükselecek, Ankara’dan da yükselecek. Hep beraber direneceğiz, hep beraber kazanacağız! Van halkının iradesi Abdullah Zeydan hak ettiği mazbatayı alana kadar bu kavga hepimizin kavgasıdır!”

Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan Eski HDP Eşk Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş:

“Bugün buraya Van halkının iradesi karşısında ne kadar onur duyduğumuzu söylemek için buradayız. Selahattin’in de Selçuk Mızraklı’nın da Van halkına selamı var. Selahattin dedi ki ‘Van 14’te 0 yaparak bizleri onurlandırdı’ Bu irade karşısında hiç bir iradenin duramayacağını biliyoruz.”

EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk:

“Sevgili Van halkı duyduk ki hakkınız gasp ediliyormuş. Sizinle dayanışmak için buraya geldik. Bu zulmü kabul etmiyoruz.   Hangi hukuk uygulanıyorsa Van’da da Diyarbakır’da da o hukuku istiyoruz. Hukuk eşit olmadan halkların kardeşliği olmaz. Halkların kardeşliğine saygı duymalıyız. Van halkı yüzde 55’le iki eş başkanını seçmiştir. Bu 55 kere o kafalarınıza girsin.”

DEM Parti Milletvekili Sinan Çiftyürek hastaneye kaldırıldı

Kaynak: TELE1