Van’da halkın iradesi gasp edildi! DEM Partili Türkdoğan olayın perde arkasını anlattı

Yayın tarihi: 2 Nisan 2024 Salı 3:57 pm - Güncelleme: 2 Nisan 2024 Salı 4:00 pm

Haber: Ceren Ural

DEM Parti Hukuk Komisyonu Sözcüsü Öztürk Türkdoğan, Van’da halkın iradesinin gasp edilmesine ilişkin süreci anlattı. Kararı 1 Nisan’da öğrendiklerini söyleyen Türkdoğan, Ankara’da düzenledikleri basın toplantısı sırasında Van İl Seçim Kurulu’nun mazbatanın AKP’li adaya verilmesine karar verdiğini söyledi.

Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini yüzde 55’le kazanan DEM Parti’li Abdullah Zeydan’ın memnu hakları seçime 2 gün kala elinden alındı. Van İl Seçim Kurulu, AKP’nin Van adayı Abdullahat Arvas’ın talebiyle yaptığı inceleme kapsamında Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) adaylığını onayladığı Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına hükmetti.

“ABDULLAH ZEYDAN’IN SİCİL KAYDI 2023’TE SİLİNDİ”

Karara muhalefet ve halktan büyük tepki geldi. DEM Parti Hukuk Komisyonu Sözcüsü Öztürk Türkdoğan, kararın verilmesine ilişkin süreci TELE1 ekranlarında anlattı. Türkdoğan şöyle konuştu:

Abdullah Zeydan daha önce ‘propaganda’ suçundan hapis cezası almıştı. Başka bir suçtan tutukluydu. Kendisine verilen hapis cezası 2019 yılında tamamlandı. 2022 yılı itibarıyla artık yasaklanmış haklarını geri alabilir hukuken. Avukatı da 2023 yılında başvurup cezayı veren mahkeme tarafından Zeydan’ın yasaklanmış hakları yani memnu hakları iade edildi. Bu karar 4 Nisan 2023’te alındı. Savcılığa tebliğ edildi. Savcılık bu kararı temyiz etmedi ve 25 nisan 2023 tarihinde bu karar kesinleşti. Kesinleştiği için de Adalet Bakanlığı’na bildirildi ve Zeydan’ın sicil kaydı silindi çünkü memnu haklarını aldı.

Bu nedenle zaten partimiz başvurusunu kabul etti. Daha sonra da kendisi ön seçimden çıkığı için Van İl Seçim Kurulu’na bildirildi. İl seçim kurulu incelemeleri yaptı. Haklarının iadesini gördü, kanuni engeli olmadığını fark edince başvurusunu kabul etti. Her şey gayet iyi gidiyordu. Seçimden 2 gün önce Adalet Bakanlığı’nın başvurusu üzerine Cumhuriyet savcısı mahkeme başvuruyor ve diyor ki ‘Kesinleşmede hata var, kesinleşmiş bir mahkeme kararı yok, itiraz etmek istiyoruz’ diyor. Halbuki mahkeme kararı kesinleşmiştir. Kesinleşmiş mahkeme kararı ancan Yargıtay kararıyla kaldırılabilir. Adalet Bakanlığı Yargıtay kararı olmadan bu kararın kaldırılmasını istiyor yani siyasi bir müdahalede bulunuyor. Cumhuriyet savcısı bunu kabul edince mahkeme de aynı gün savcının talebini kabul ediyor. Daha önce aldığı ek kararı ortadan kaldırıyor ve yasaklanmış hakların geri verilmesi kararını yok kabul edip talebi reddediyor.

“KARARI 1 NİSAN’DA ÖĞRENDİK”

Burada da garip bir durum var. Bu karar daha dün itibarıyla avukata tebliğ edildi. Dolayısıyla biz bu kararı daha dün öğreniyoruz. Bizim şu anda bu karara itiraz hakkımız var. Mahkemenin bu son kararı kesinleşmiş değil, itiraz etmemiz gerekiyor. Bu itiraz hakkımız dahi kullandırılmadan mahkeme bu kararı tekrar Adalet Bakanlığı’na bildiriyor ve Abdullah Zeydan yasaklı duruma düşürülüyor.

“AKP MAZBATANIN KENDİ ADAYINA VERİLMESİ İÇİN BAŞVURU YAPTI”

İş bununla da kalmıyor, hem AKP il örgütü hem de AKP adayının avukatı il seçim kurula başvurup mazbatanın kendilerine verilmesini istiyorlar. Biz Ankara’da basın toplantısı yaparken bugün itibarıyla Van İl Seçim Kurulu oy çokluğu kararıyla Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığını belirtip mazbatanın ikinci gelen adaya verilmesine dair karar veriyor. Bu karar itiraza tabi. Biz itiraz edeceğiz. Dosya YSK’ye gelecek. Son kararı YSK verecek. Bu karara Van İl Seçim Kurulu’nun başkanı muhalif kalıyor, bizim söylediğimizi söylüyor.

Van’da halk iradesine gasp! Abdullah Zeydan’ın mazbatası AKP’li adaya verilecek

Kaynak: TELE1