‘Vaka sayısının hızla arttığı Ankara’da kapatılan hastaneler yeniden açılabilir’

Yayın tarihi: 27 Ağustos 2020 Perşembe 3:06 pm - Güncelleme: 27 Ağustos 2020 Perşembe 3:06 pm

Ankara’da artan koronavirüs vakaları nedeniyle şehir hastanesinin kurulduktan sonra kapatılan hastanelerin yeniden açılması düşünülüyor. Yoğun bakım ünitelerinin dolduğu başkentte, yeniden açılacaklar arasında Ankara Numune Hastanesi ve Yüksek İhtisas Hastanesi bulunuyor.

Ankara’da birçok hastane yarı pandemi hastanesi olarak çalışırken, Kovid-19 vakalarıyla dolan şehir hastanesinin salgına karşı mücadelede yeterli olmadığı görüldü. Ankara’da kapatılan hastanelerden Ankara Numune Hastanesinin Ankara Hastanesine, Yüksek İhtisas Hastanesinin ise Gülhane’ye bağlı olarak yeniden açılması üzerinde duruluyor.

ATO: SEVİNDİRİCİ AMA KALICI OLARAK AÇILMALI

Evrensel’den Doğa Başak Öztürk’e konuşan Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Ali Karakoç, sağlık meslek örgütleri olarak yıllardır bu hastanelerin açılmasını talep ettiklerini, pandemi hastanelerinde ise yoğun bakım ve servislerde vaka artışı nedeniyle sorun yaşandığı söyledi.

Kovid-19 vakalarının izole olması gerektiğine dikkat çeken Karakoç, “Ancak çoğu hastane yarı pandemi olarak hizmet verdiği için, kanser ve kronik hastalıklar başta olmak üzere diğer hastaların sağlık hizmetine erişemediğini görüyoruz. Bu nedenle uzun süredir talep ettiğimiz gibi kapatılan hastaneler yeniden açılırsa sevindirici bir gelişme olur” dedi.

Ancak bunun yeterli olmadığını şehir merkezine yakın ve yatak kapasitesi 200-600 arası olan hastanelerin daha verimli olduğunu bu yüzden de bu hastanelerin kalıcı olarak açılmasını istediklerini belirten Karakoç, “Şehir hastaneleri sadece ulaşım anlamında değil, hastane içi ulaşımda da oldukça verimsiz. Her gün kapatılan hastanelerden şehir hastanesine gönderilen meslektaşlarımızın şikayetlerini dinliyoruz” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Ankara’da şehir hastanesi kurulurken, bazı hastaneler kapatılmıştı. Ankara’daki sağlık meslek örgütleri ve bazı siyasi partilerin oluşturduğu ‘Hastanemi Kapatma Platformu’, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Zekai Tahir Burak Eğitim ve Araştırma Hastanesinin de arasında bulunduğu hastanelerin kapanmamasını talep etmişti.