Uzayda 204 gün kalan astronot Kuipers, TELE 1’e konuştu

Yayın tarihi: 13 Ocak 2022 Perşembe 12:19 pm - Güncelleme: 13 Ocak 2022 Perşembe 4:40 pm

Avrupa Uzay Ajansı Astronotu Andrei Kuipers, uzayda geçirdiği 204 günlük süreci anlattı. TELE1’in sorularını yanıtlayan astronot Kuipers, evrende çok daha fazla yaşam olduğunu söyledi ve Mars’ta yaşamın henüz mümkün olmadığını ifade etti.

Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilmek üzere Avrupa Uzay Ajansı tarafından seçilen Hollandalı Astronot Türkiye’deydi. Uzayda 204 gün kalan Andrei Kuipers, TELE1 Programcısı Alp Yanardağ’a konuştu. İstanbul’da konferans veren astronot Kuipers, Yanardağ’ın sorularına da yanıt verdi. Uzay deneyimlerini ‘olağanüstüydü’ diyerek tanımlayan Kuipers, “Çok uzun yıllar eğitim aldık hazırlandık ve kapsüle bindik. Bir futbol sahası büyüklüğünde uzay istasyonuna vardık ve orada yaşadık. Uluslararası uzay istasyonunda teftişler yapıyoruz. Bir şeyler bozulduğunda tamir ediyoruz tabii ki her türden deneyler yapıyoruz. Uzayda yaşadığınızda vücudunuz zayıflıyor. Tıpkı 6 ay boyunca yatağınızda yatmak gibi.” ifadelerini kullandı.

“ÖLÜM RİSKİ VAR”

TELE 1 Programcısı Alp Yanardağ’ın  “Uzayda geçirdiğiniz sürede en tehlikeli ve en ilginç anlarınız hangileriydi ve NASA Baş Bilim İnsanı ‘İnsanoğlu Mars’ta ilerde manyetik bir kalkan ile yaşayabilir’ dedi. Sizce bu mümkün mü?” sorusuna astronot, şu ifadelerle yanıt verdi:

“Sanılanın aksine en tehlikeli an uzaya çıkmak değil, tam tersi dünyaya tekrar dönmek ve iniş aşaması çünkü ölüm riski var. Radyasyon da var tabii. Mars’ın küçük ve çok zorlu bir habitatı var. Bu mümkün ancak şimdi değil.”

“EVRENDE YALNIZ DEĞİLİZ”

Kuipers, Mars’a gitmeyi hayal ettiğini fakat bu süreçte ailesini de götürmesi gerektiğini söyledi. Sürecin uzunluğundan ötürü ailesini de yanında götürmek istediğini söyleyen Kuipers, “Sizce evrendeki tek zeki canlılar biz miyiz?” sorusuna ise “Henüz bilmiyoruz ama evrende çok fazla yaşam olduğunu düşünüyorum. Bunun nedeni de yüz bin yıldız olması. Başka yerlerde de ilkel veya zeki başka yaşamların da geliştiğini düşünüyorum.” ifadeleriyle yanıt verdi.

NASA işe 24 ilahiyatçı alacak