Urfi Çetinkaya soruşturmasında FBI devrede! Kripto yazışmalar deşifre edildi

Yayın tarihi: 27 Mart 2024 Çarşamba 11:56 am - Güncelleme: 27 Mart 2024 Çarşamba 11:56 am

‘Türk Escobar’ı’ olarak bilinen Urfi Çetinkaya‘nın suç örgütüne yönelik soruşturmada, örgütün; ‘Anom Enterprise’, ‘Sky-ECC’ ve ‘Encrochat’ isimli kripto uygulamaları kullandığı ortaya çıktı. Emniyet FBI ile yazışarak, haberleşme uygulamalarındaki konuşmaları deşifre etti.

Uyuşturucu kaçakçılığı yapan Urfi Çetinkaya’nın liderliğini yaptığı organize suç örgütüne yönelik 20 Şubat’ta 9 ilde düzenlenen operasyonunda 43 şüpheli gözaltına yakalanmıştı.

Almanya, Bulgaristan, İspanya, Moritanya, Portekiz ve Yunanistan’da 13 ton, Türkiye’de ele geçirilen 24 ton olmak üzere toplam 37 ton uyuşturucudan sorumlu oldukları belirlenen şahısların, tanıdıklarıyla kendilerine ait gemi, ticari konteyner ve balıkçı tekneleriyle uluslararası uyuşturucu sevkiyatı yaptıkları tespit edilmişti. Soruşturma kapsamında, suç örgütüne ait toplam değeri yaklaşık 20 milyar olan 147 arsa, 56 konut, 8 apartman, 74 iş yeri, 53 lüks araç, tekne, 53 şirketteki ortaklık payları, 64 banka hesabı, 7 kiralık kasa ile çok sayıda ziynet eşyası, nakit para ve soğuk cüzdana tedbir konuldu.

KRİPTO UYGULAMALARLA HABERLEŞMİŞLER

Sabah’tan Atakan Irmak’ın haberine göre; operasyonda, Urfi Çetinkaya ve adamlarının ‘Anom Enterprise’, ‘Sky-ECC’ ve ‘Encrochat’ isimli şifreli haberleşme programlarını kullanarak iletişime geçtiği tespit edildi. Söz konusu programların FBI tarafından depolandığı bilgisini edinen emniyet yetkilileri yaptığı yazışmalar çerçevesinde suça konu tüm yazışmaların Türk yetkililere açılmasını sağladı. FBI görevlileri, dünya çapındaki kullanıcılar arasındaki suçla bağlantılı görüşmelerle ilgili incelenen, kaydedilen ve tercüme edilen 27 milyondan fazla mesajı katalogladığı, Haziran 2021’de dünya çapında gerçekleşen iki günlük çökertme süresince 500′ den fazla tutuklamanın gerçekleştiği kaydedildi.

Kırmızı bültenle aranan Urfi Çetinkaya yakalandı

Bu suçluların, İtalyan organize suçları, Kanun Dışı Motosiklet Çeteleri ve çeşitli uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı örgütleri dahil olmak üzere 100′ den fazla ülkede faaliyet gösteren 300’den fazla suç örgütüne 12 binden fazla ANOM şifreli cihaz ve hizmeti sattığı, Truva Atı Kalkanı Operasyonunun toplamda bin 100′ den fazla kişinin tutuklanmasıyla sonuçlandığı belirtildi.

HACI OSMAN SEZEN CİNAYETİNİN ZANLISI

Soruşturma kapsamında dikkat çekilen bir diğer konu ise 2014 yılında İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerifi Zindaşti’nin kızının öldürülmesi olayında adı geçen Hacı Osman Sezen’in öldürülmesi olayına yer verilmesi oldu. Soruşturma dosyasında yer alan bilgilere göre 2 Aralık 2014 tarihinde Hacı Osman Sezen polis karakoluna giderek kendisinin takip edildiğini Urfi Çetinkaya’dan alacağının olduğunu ve uzlaşma sağlayamamaları üzerine Urfi Çetinkaya’ya alacağını bağışladığını, Urfi Çetinkaya’nın da bu durumu hazmedemeyerek kendisinin üzerine adamlarını gönderdiğini düşündüğü yönünde ifade verdi. Aynı gün ise Hacı Osman Sezen ve Turgay Akar isimli şahsın ateşli silah ile vurularak öldürüldükleri belirlendi. Konuya ilişkin savcılığın yürüttüğü soruşturma devam ediyor.

İstanbul’da yakalanan suç örgütü lideri Ürfi Çetinkaya cezaevine gönderildi

Urfi Çetinkaya, Türk Escobar, uyuşturucu, operasyon

 

Kaynak: DHA