“Üniversiteliler için anasının dizinin dibinde okuma vakti”

Yayın tarihi: 28 Temmuz 2022 Perşembe 11:12 am - Güncelleme: 28 Temmuz 2022 Perşembe 11:12 am

Üniversite hayaliye tercih dönemine giren adayların, en önemli kriterlerinden biri de barınma, yol ve beslenme maliyetleri oldu. Ekonomik krizin etkisi her geçen gün daha fazla hissedilirken, eğitim maliyetleri de katlandı. Uzmanlar, bu yıl şehirler arası değişimin eskisi kadar yüksek olmayacağı görüşünde.

YKS tercih dönemine giren adaylar, 27 Temmuz ile 5 Ağustos tercihlerini yapacak. Ancak adaylar ve aileleri nitelikli eğitimin yanı sıra barınma, beslenme ve yol maliyetlerini tercih kriterlerine eklemek zorunda kaldı. Independent Türkçe’den Lale Elmacıoğlu, farklı kentte okumayı planlayan pek çok üniversite adayı ve ailelerinin çıkmazda olduğunu aktardı. Uzmanlar ise öğrencilerin şehir değiştirmek yerine kendi ilinde veya yakın yerlerde eğitim almaya çalışacağını ön görüyor.

ÖĞRENCİLER İÇİN AİLELERİN YANINDA OKUMA VAKTİ

Ekonomik kaygıların üniversite tercihlerini direkt olarak etkileyeceğini ifade eden Eğitim ve Kariyer Uzmanı Salim Ünsal, bu yıl geçmiştekinden daha fazla yerel tercihlerde bulunulacağını ifade etti. Ünsal, “Öğrenciler kendi ilinde ya da buraya yakın yerde okumaya çalışacak. Öğrenciler için anasının dizinin dibinde, ailelerinin yanında okuma vakti” yorumunu yaptı.

Bir öğrencinin farklı bir kentteki temel ihtiyaçlarını karşılamak istese bile kamu yurtlarının ihtiyacı karşılayacak yatak kapasitesine sahip olmadığını aktaran Ünsal, diğer taraftan fırsatçılık yapan bazı ev sahiplerinin de kiraları çok yüksek oranda artırdığına değindi.

Ünsal ayrıca, vakıf üniversitelerinin de çok yüksek maliyetli olan bölümlerin kontenjanlarının dolmasının zorlaşacağını ifade etti.

“AİLELER ÇOCUKLARINI KENDİ YAŞADIĞI ŞEHİRDE OKUTMAYA ÇALIŞACAK”

Eğitim ve Kariyer Danışmanı Nur Erdem Özeren ise velilerin çocuklarını kendi şehirlerinde okutmaya çalışacağı yorumunda bulunarak bu yıl şehirler arası değişimin eskisi kadar yüksek olmayacağını belirtti.

Fiyatların her gün değiştiği bir ortamda bir üniversite öğrencisinin aylık ortalama giderini hesaplamanın zor olduğunu belirten Özeren, konaklama maliyetleri bir sene boyunca sabit kalırken yol ve yemek giderlerinin sürekli arttığını hatırlattı.

KYK borçlarında ana para karmaşası