Ukrayna’dan gelen Türk öğrenciler YÖK’e tepkili: Kalıcı çözüm istiyoruz

Yayın tarihi: 24 Mart 2022 Perşembe 4:51 pm - Güncelleme: 24 Mart 2022 Perşembe 9:37 pm

Ukrayna’da başlayan savaştan dolayı Türkiye’ye getirilen öğrencilerin mağduriyeti büyüyor. YÖK’ün verdiği misafir öğrenci statüsüne tepki gösteren öğrenciler, “Biz savaş mağduruyuz, eğitim mağduru da olmak istemiyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.

Rusya Ukrayna arasında başlayan savaş Türk öğrenciler mağdur etti. Eğitimlerini yarıda bırakıp gelen öğrenciler Türkiye’de çözüm bekli,yor. Öğrencilerin büyüyen sorunlarına ilişkin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, gelen öğrencilerin misafir öğrenci statüsünde eğitimlerine devam edeceğini belirtti. Öğrenciler bu önerinin kalıcı olmadığını, eğitim sorununun kalıcı olarak çözülmesi gerektiğini vurguladı.
TELE 1’e konuşan Kiev Medikal Üniversitesi 2’nci sınıf öğrencisi Ceyda Yılmaz, “Kendi ülkemizde özel ya da misafir öğrenci olarak eğitim almak istemiyoruz. Gerçek bir öğrenci olarak eğitim almak istiyoruz.” dedi.
Harkov’da okuyan Çağla Ekin Kandilli de sorun yaşadığını belirterek, “Ben bir savaş mağduruyum. Kendi ülkemde Türk vatandaşı olarak yatay geçiş yapmak istiyorum.” dedi.

Ukrayna’da okuyan Türk öğrenciler YÖK’e tepkili

Kandilli’nin bahsettiği yatay geçiş şartları YÖK’ün sitesinde de yer alıyor.
YÖK’ün yönetmeliğine göre, yurt dışı yükseköğretim kurumlarından yurt içindekilere yatay geçiş için iki seçenek sunuyor. Bunlardan biri, geçilen üniversitenin dünya sıralamasında ilk 400’lük dilimde yer alması. Şart sağlanamıyorsa öğrencinin merkezi yerleştirme sınavına girerek gerekli puanı alması gerekmektedir. Ukrayna’daki çoğu üniversite ilk 400’lük dilimde yer almadığı için öğrencilerin Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girerek başarı elde etmesi gerekiyor. Eğer öğrenci bu iki şartı da sağlamıyorsa “özel öğrencisi statüsü” yani “misafir” öğrenci statüsünde üniversitelere kabul ediliyor.