Türkiye’de otomobil almak hayal oldu

Yayın tarihi: 25 Nisan 2022 Pazartesi 5:25 pm - Güncelleme: 25 Nisan 2022 Pazartesi 5:25 pm

Enflasyonun yüksek olması ve vergi maliyetleri nedeniyle otomobil satın almak imkansız hale geldi. Dünyada mevcut otomobil maliyet artışının Türkiye’ye çok daha fazla yansıdığına dikkat çeken Otomotiv Sektörü Uzmanı ve Gazeteci Emre Özpeynirci güncel durumu Tele 1 ekranlarında anlattı.

Alım gücü her geçen gün düşerken, araç alım – satım fiyatlarında yüzde 25 oranında zam gündeme geldi. Otomotiv Sektörü Uzmanı ve Gazeteci Emre Özpeynirci, yüzde 25’lik zam oranının Türkiye pazarını nasıl etkilediğini Tele 1’den Betül Begümhan Aydoğan’a anlattı.

“BİR KENDİNİZE ÜÇ DEVLETE”

Otomotiv Sektörü Uzmanı ve Gazeteci Emre Özpeynirci, otomobil maliyetlerine yönelik şu açıklamada bulundu:

“Dünyada otomobil üretiminde talep arzdan daha fazla. Otomobil üretimlerinde yaşanan tedarik sorunu nedeniyle global zamlar oluşmaya başladı. Enflasyonun dünya da artmasıyla beraber yüzde 5 – 6 oranında zamlar söz konusu. Türkiye’de vergi nedeniyle bu zamları yüzde 15 – 20 gibi hissedebiliyoruz. Otomobil fiyatları zaten artmış durumda.

2021 yılına göre en ucuz otomobilin fiyatı yüzde 100’ün üzerinde arttı. Bunda global artışın dışında kurlar ve vergilerdeki değişim de araç fiyatlarını etkiliyor. ÖTV masraf fiyatları güncellenmediği için ÖTV dilimlerindeki her geçiş otomobil fiyatlarına zam olarak yansıyor. Bugün 1 liralık kur atışı bazen ÖTV birimi değiştiği için 50 bin liralık artış olarak yansıyabiliyor. Bütün bu etkenlerden dolayı Türkiye’deki en ucuz otomobilin fiyatının bile yüzde 100’ün üzerinde arttığını görüyoruz.

Türkiye’de şu anda ÖTV dünyada tek, vergiden vergi alınıyor. Bizde hem ÖTV hem KDV var. En düşük ÖTV oranı yüzde 45. Bu oran yüzde 50, 60, 70 ve 80 olarak ilerliyor. Bugün en düşük aracın ÖTV’si yüzde 70 civarından başlıyor. Bu nedenle en ucuz otomobilin vergisi yüzde 100’e yakın alıyor. En lüks otomobilin vergi oranı ise yüzde 330 civarında. Bir kendinize alırken, üç tane devlete almış oluyorsunuz. Gelinen nokta bu durumda vahim. Türkiye’de otomobil almak yüzde 90 – 95 için bir hayal haline geldi.

Otomobilde vahim tablo! Yüzde 25 zam geliyor