Türkiye’de genç olmak: Kimisi çöp topluyor, kimisi simit satıyor

Yayın tarihi: 1 Kasım 2021 Pazartesi 9:36 pm - Güncelleme: 22 Şubat 2022 Salı 11:16 am

Üniversite öğrencisi birçok genç, ekonomik sıkıntılar nedeniyle hayatlarını sürdürebilmek için çalışmak zorunda kalıyor. İşsizlikten, geçim sıkıntısından dert yanan öğrencilerin kimisi pazarda tezgahtarlık yapıyor, kimisi ise simit satıyor.

Türkiye’de hem okuyup hem çalışmak zorunda kalan öğrencilerin sayısı günden güne artıyor. Özellikle büyük kentlerde eğitimlerine devam eden gençler, ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çalışmak zorunda kalıyor. TELE1’den Hazal Güven’e konuşan 18 yaşındaki lise öğrencisi Hasan Kaya, geri dönüşüm işçiliği yaparak hayatını idame ettirmeye çalıştığını anlattı. Kağıt atık toplayan Hasan, “Hayat, geçim zor. Çalışmak zorundayım. Babam 650 TL alıyor haftalık. Yetmiyor yani, 800 TL kira zaten” diye konuştu. Hasan, kardeşlerinin okumasını istediğini belirterek “Bari ben çalışayım o okusun. Bizim için tek yol bu. Çalışmak zorundayım aileme bakmak zorundayım. Bu araba doldu doldu, dolmazsa para yok” ifadelerini kullandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Mühendisliği okuyan 20 yaşındaki Mehmet Celep ise, simit tezgahında çalışarak simit satıyor. İleride Türkiye’den gitmeyi düşündüğünü belirten Hasan, şunları söyledi:

“Gitmeyi düşünüyorum Amerika’da Japonya’da, Avrupa’da herhangi bir ülkede çalışmayı daha uygun görüyorum. Çok umutlu bakamıyorum Türkiye için. Okuldan sonra, çarşamba günü online dersleri buradan izliyorum. Okul masraflarımı çıkarıyorum. Sabah altıdan beri burada olacağıma evde ders çalışabilirdim, kafa dinleyebilirdim.”

Lise öğrencisi bir başka genç ise “Yaşam zor ülke gençlerine bakmıyor, iş vermiyor. Test kitapları ve her şey çok pahalı. Bunları hiçbir şekilde temin edemiyoruz” diye konuştu.

Erdoğan’ın mezun olduğu okuldaki öğrenciler geleceklerinden kaygılı