‘Türkiye, yanlışlıkla ABD askerlerini bombaladı’ MSB: Tedbiren ateşler kesildi

Yayın tarihi: 11 Ekim 2019 Cuma 10:28 pm - Güncelleme: 12 Ekim 2019 Cumartesi 12:58 pm

Türkiye’nin, Kobani’deki ABD güçlerini yanlışlıkla bombaladığı iddia edildi. Pentagon haberi doğrularken MSB konuya ilişkin, “Atış öncesinde de ABD üssüne yönelik zarar verilmemesi için her türlü tedbir alınmıştır. ABD tarafından konunun tarafımıza iletilmesi sonucu tedbiren ateşler kesilmiştir” dedi.

Pentagon: Kobani’deki birliklerimiz Türkiye tarafından topçu ateşine maruz kaldı

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı kapsamında Demokratik Suriye Güçleri (DSG) hedeflerine yönelik olarak düzenlediği top atışlarında yanlışlıkla Amerikan özel kuvvetlerini vurduğu iddia edildi.

Newsweek, bir Iraklı Kürt istihbarat yetkilisi ve üst düzey bir Pentagon yetkilisine atıfta bulunarak, Kobani kentinin Meştenur tepesinde DSG’lilerle birlikte bulunan ABD özel kuvvetlerinin top atışlarının hedefi olduğunu öne sürdü.

Pentagon: Kobani’deki birliklerimiz Türkiye tarafından topçu ateşine maruz kaldı

Türk güçlerinin ABD pozisyonlarını ‘biliyor olması gerektiğini’ belirten Pentagon yetkilisi, bölgede 15 ilâ 100 askerin bulunuğunu kaydetti.

CNN’in Pentagon muhabiri ise, top mermisinin ABD özel kuvvetleri üssüne yakın bir noktaya düştüğünü söyleyerek, henüz yaralı bilgisinin gelmediğini belirtti.
Reuters’a konuşan ABD’li bir yetkili, bölgedeki ABD karakolu yakınlarında bir patlama meydana geldiği bilgisini verdi. Pentagon’dan iddiaya ilişkin henüz bir doğrulama gelmedi.

Gazeteci Ceyda Karan’ın sosyal medyada paylaştığı bilgiye göre, Muştenur’da sözü edilen üste ABD ve Fransız askerleri bulunuyordu. Karan paylaşımında, “Türkiye’nin yanlışlıkla yapılan topçu ateşinde iki de Fransız askerinin yaralandığı haberleri var” dedi.

ESPER, AKAR’LA GÖRÜŞMESİNDE UYARMIŞTI

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a görüşmesinde harekatın durdurulması gerektiği çağrısını yinelemiş, Amerikan askerlerinin güvenliğinin tehlikeye gireceği konusunda da şu uyarılarda bulunmuştu: “Kürt ortaklarımızı terk etmedik. Onlarla Suriye’nin diğer bölgelerinde birlikteyiz. Erdoğan, Suriye’ye harekat düzenlemek konusunda fevri davrandı. Bu durumun ABD’yi Türkiye ile ittifakını, YPG/PKK ile ortaklığını ve Amerikan askerlerinin güvenliği konusunda zor duruma düşürdü.”

PENTAGON DOĞRULADI

Tele1 ABD Temsilcisi Yılmaz Polat Pentagon’un bilgiyi doğruladığını belirtti. Polat şöyle aktardı: “Pentagon Türk topçusunun yaptığı atışın Amerikan Özel Kuvvetleri’nin bulunduğu bölgeye düştüğünü doğruladı. ABD askerleri bölgeden uzaklaştırmış. Bir Türk topçusunun yaptığı atışın Amerikan özel kuvvetlerinin yakınına düştüğü konusunda bir açıklama yaptı. Özel olarak bu durumun yanlışlıkla olduğu belirtilmiyor YPG askerleri de hedef alınmış olabilir deniliyor.”

MSB’DEN AÇIKLAMA GELDİ

Milli Savunma Bakanlığı, ABD gözlem noktasına atış yapıldığı iddialarına ilişkin açıklama yaptı:

“ABD gözlem noktasının yaklaşık 1000 metre güney batısındaki tepelerden Suruç’un güneyindeki sınır karakollarımıza Doçka ve havan tacizleri yapılmıştır. Meşru müdafaa kapsamında karşılık verilerek atışların yapıldığı terör mevzileri ateş altına alınmıştır. ABD’nin gözlem noktasına ise herhangi bir atış söz konusu değildir. Atış öncesinde de ABD üssüne yönelik zarar verilmemesi için her türlü tedbir alınmıştır. ABD tarafından konunun tarafımıza iletilmesi sonucu tedbiren ateşler kesilmiştir. Kesinlikle ABD ve Koalisyon askerinin vurulması söz konusu değildir.”