Türkiye İsrail’e jet yakıtı da göndermeyecek

Yayın tarihi: 9 Nisan 2024 Salı 2:38 pm - Güncelleme: 9 Nisan 2024 Salı 2:42 pm

Ticaret Bakanlığı’nın bugünden itibaren İsrail‘e ihracatı kısıtladığı 54 ürün grubu arasında İletişim Bakanlığı’nın geçtiğimiz haftalarda ‘jel yakıt’ diyerek yalanladığı jet yakıtı da yer aldı.

İsrail’in 7 Ekim’de abluka altına aldığı Gazze’ye yönelik saldırıları altıncı ayını geride bırakırken, Türkiye-İsrail arasındaki ticaret tartışılmaya devam ediyor. Muhalefet Gazze’ye saldırılar başladığından beri “İsrail’le ticareti kesin” çağrıları yaparken, başta böyle bir ticaretin olmadığını öne süren iktidar tepkiler üzerine İsrail’le ihracatta 54 ürüne kısıtlama getirdi. Kısıtlamanın İsrail’in Gazze’de ateşkes ilan edene kadar yürürlükte kalacağı açıklandı.

DMM ‘JEL YAKIT’ DEMİŞTİ

İletişim Bakanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) ticaret ortaya çıkınca algı yapıp ticaret yapılmadığını iddia etti. Tepkilerin ardından Ticaret Bakanlığı açıklama yaptı. Açıklamanın 50’inci maddesinde dikkat çeken bir ticaret kalemi görüldü. Türkiye’nin jet yakıtı da gönderdiği öğrenebildi.

26 Mart’taki Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) raporunda, İsrail ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler ortaya dökülmüştü. Türkiye’den İsrail’e 99 ürünün ihraç edildiği yer alan listede barut, patlayıcı maddeler, ateş alıcı maddeler, besin maddeleri gibi birçok ürün yer almıştı.

DMM, “TÜİK verilerine göre, ihracatı zaten çok düşük olan spor ve av amaçlı tüfeklerin ihracatı, 2023 yılı Mayıs ayından bu yana gerçekleşmemektedir. Yine ihracat listesindeki 36. fasılda yer alan, “Barut ve patlayıcı maddeler, pirotekni mamülleri, kibritleri, piroforik alaşımlar, ateş alıcı maddeler” başlığı altında ihraç edilen ürünlerin, “jel yakıt ve çakmak gazı” olduğu tespit edilmiştir.” demişti.

HÜSEYİN BAŞ’TAN TEPKİ

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş sosyal medya hesabından jet yakıtı ihracatına tepki gösterdi. Baş, “Türkiye İsrail’e 7 ekimden bu yana jet yakıtı veriyor. Evet Gazze’yi bombalayan uçakların yakıtı Türkiye’den gitti. İki yüzlülük böyle bir şey heralde.” ifadelerini kullandı.

Tepkiler sonrası AKP iktidarından minik adım! 99 üründen 54’ü için İsrail’le ihracatı durdurma kararı

Hasan Bitmez İsrail kararı sonrası anılıyor: İsyanı vicdan oldu

İhracat kısıtlaması kararına tepki yağdı: Hani İsrail’le ticaret yoktu?

Kaynak: HABER MERKEZİ