TBB Yargıtay skandalına karşı harekete geçti! 81 ilin baro başkanı Ankara’ya geliyor

Yayın tarihi: 9 Kasım 2023 Perşembe 5:59 pm - Güncelleme: 10 Kasım 2023 Cuma 7:57 am

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Anayasa Mahkemesi (AYM) hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı ve üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. TBB Başkanı Erinç Sağkan 81 ilin baro başkanlarının bugün Ankara’ya geleceğini duyurdu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de milletvekilleriyle yürüyüşe katılacaklarını belirerek tüm Ankaralıları yürüyüşe katılmaya davet etti.

Yargıtay’ın Marmara Cezaevinde tutuklu bulunan TİP Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali veren AYM üyelerine suç duyurusunda bulunmasına tepkiler sürüyor. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Yargıtay önünde yaptığı açıklamada, kararda imzası bulunan Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı ve Üyeleri hakkında soruşturma açılması için başvuruda bulunduklarını açıkladı.

Sağkal, skandal karara imza atan Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı ve üyeleri ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında soruşturma için dilekçe verdiklerini belirterek, “13. Ağır Ceza Mahkemesi için disiplinel soruşturma için başvurumuzu gerçekleştirdik. Daha sonra Yargıtay Başkanımızı, Baş Savcımızı ve Genel Sekreterimizi ziyaret ettik. Her iki kurumda gerek Yargırtay Başkanımız gerekse HSK Başkanımız içerisinde bulunan kaostan bir an önce çıkılması gerektiğini önemle ifade ettiler durumdan rahatsızlıklarını ifade ettiler. Bireysel başvuru kurumunun yurttaşlarımız için önemli kazanım olduğunu ifade ettiler. Biz yargının sebebiyet verdiği düğümü yine yargının ilgili kurumlarının çözmesi gerekir diyorduk. Bu gün de Yargıtay başkanlığıyla yaptığımız istişarelerden sonra Yargıtay 3. Ceza Dairesinin kararının altında bulunan Başkan ve üyeleri hakkında görevden el çekmeye davet yaptırımının uygulanması için soruşturma başlatılması bakımından Yargıtay’ın yüksek disiplin kurulu başkanlığına dilekçemizi verdik” dedi.

İstanbul Barosu’ndan Yargıtay 3. Ceza Dairesi hakkında suç duyurusu

BARO BAŞKANLARI ANKARAYA GELİYOR

Türkiye’deki tüm baro başkanlarının Ankara’ya geleceğini söyleyen Sağkan, ” Savunma makamı olarak yargının içinde bulunduğu bu ağır durumdan yurttaşların hukuki güvenlikten tamamen uzaklaştıklarını hissettikleri bu ağır zaman diliminden bir an evvel çıkılması için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Tüm baro başkanlarımız Ankara’ya geliyorlar baro başkanlarımızla değerlendirme yapacağız. Saat 3’te hem baro başkanlarımızla hem tüm meslektaşlarımızla AYM karşısındaki Ahlatlıbel Atatürk parkında buluşacağız” diye konuştu.

“YARGITAY CEZAYI ONAYARAK DOSYADAN EL ÇEKTİ”

Yargıtay’ın dosyadan el çektiğini söyleyen Sağkan, “Yargıtay 3. Ceza Dairesinin bu dosya üzerinde karar almaya yetkisinin olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Yargıtay dosyanın esasına ilişkin onama kararı vererek dosyadan el çekmiş durumdadır. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Yargıtay’a dosyayı gönderdiği anda bu dosyayı iade etmesi gerekiyordu. Çünkü AYM’nin hak ihlali gidermek için çizdiği yolu izleyecek tek makam İstanbul 13. Ağır ceza mahkemesidir. Yargıtay’ın 3. Ceza Dairesi yetkisinde olmayan bir konuda anayasaya aykırı bir karara imza atmıştır” ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR ÖZEL’DEN DESTEK ÇAĞRISI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de TBB’nin yürüyüşüne milletvekilleriyle birlikte katılacaklarını açıkladı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Özgür Özel, “Yarın (Bugün) Türkiye Barolar Birliği’nin düzenlediği “Hukukun Üstünlüğü” Yürüyüşüne, milletvekillerimizle birlikte katılıp destek vereceğiz. Bu, anasayal düzene karşı kalkışma girişimine tepkisini göstermek isteyen tüm Ankaralıları yürüyüşe destek vermeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

TİP DE DESTEĞİNİ AÇIKLADI

Türkiye Barolar Birliği’nin “Hukukun Üstünlüğü Yürüyüşü”ne Türkiye İşçi Partisi’nden(TİP) de destek geldi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, yürüyüşte TBB’nin yanında olacaklarını açıkladı.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Erkan Baş, “Türkiye Barolar Birliği’ne bu süreçteki tutumları nedeniyle bir yurttaş olarak da yürekten teşekkür ediyorum. Yarın (Bugün) yapacakları yürüyüş çok kıymetli, destekliyoruz ve yanlarında olacağız” ifadelerini kullandı.