Türkevi’nin kurucusu Aziz Sancar açılışa neden katılmadı?

Yayın tarihi: 22 Eylül 2021 Çarşamba 1:03 pm - Güncelleme: 22 Eylül 2021 Çarşamba 1:03 pm

Gazeteci Yılmaz Özdil, New York’ta açılan yeni Türkevi Binası açılışına Türkevi’nin kurucusu Aziz Sancar’ın katılmadığını yazdı.

Sözcü yazarı Yılmaz Özdil, ABD’nin New York kentinde açılışı yapılan yeni Türkevi Binası’na birçok önemli ismin katılmadığına dikkat çekti. Türkevi’nin kurucusu Aziz Sancar ile Mehmet Öz, Daron Acemoğlu, Mehmet Toner, Gökhan Hotamışligil ile Betül Kaçar’ın açılışa katılmadığını belirten Özdil, “Peki, kim vardı New York’taki Türkevi’nin açılışında kardeşim? Ali Erbaş vardı. Türkleri ABD’de temsil etse etse, en iyi kim temsil edermiş yani? Ali Erbaş” diye yazdı.

Özdil’in yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Peki, ömrünü Türkevi’ne adayan Aziz Sancar, New York’taki Türkevi’nin açılışında var mıydı? Yoktu. “ABD’deki en tanınmış Türk kim?” diye sorsak, Amerikalıların hepsi “Profesör Mehmet Öz” diye cevap verir. New York’ta çalışıyor. New York’ta yaşıyor. Peki, New York’taki Türkevi’nin açılışında Mehmet Öz var mıydı? Yoktu.

Gelmiş geçmiş en ünlü Amerikan markası Coca Cola’nın ceo’su ve yönetim kurulu başkanı olmayı başaran Muhtar Kent… Var mıydı Türkevi’nin açılışında? Yoktu. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne, Harvard Üniversitesi’ne damgalarını vuran, dünya çapındaki iktisat profesörlerimiz Daron Acemoğlu veya Dani Rodrik var mıydı? Yoktu.

Bu iki saygın Amerikan üniversitesine, kanser cerrahisinde çığır açarak damgasını vuran Profesör Mehmet Toner var mıydı? Yoktu. Harvard Üniversitesi’nin genetik/metabolik hastalıklar bölümünü emanet ettikleri Profesör Gökhan Hotamışligil var mıydı? Yoktu.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın, evrende yaşam izlerini bulmak üzere kurduğu astrobiyoloji ekibine “lider” olarak seçilen, bu yönetici pozisyonuna seçilen tarihteki en genç insan olan… “Kadınlara eğitim ve fırsat eşitliği sağlayan Cumhuriyet’e borcumuz var” diyen Türk kadın profesör Betül Kaçar var mıydı? Yoktu.

NASA’yla ortak projeler yürüten, uzay teknolojisi şirketi Sierra Nevada Corporation’ın sahibi, Türk işkadını Eren Özmen var mıydı? Yoktu. Silikon Vadisi’nin gurur duyduğumuz dehaları, Tantek Çelik, Eren Bali, Emrecan Doğan, Kerim Baran, Barış Gültekin, İsmail Sebe, Egemen Taş, Selçuk Atlı mesela, var mıydı? Yoktu.

Peki, kim vardı New York’taki Türkevi’nin açılışında kardeşim? Ali Erbaş vardı. Türkleri ABD’de temsil etse etse, en iyi kim temsil edermiş yani? Ali Erbaş. “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” vizyonuyla, “ulemaya soralım” arasındaki hayati tercihin kaçınılmaz neticesidir bu. Binayı yükseltince itibarı da yükselteceğini zanneden zihniyetin, olmayacak duaya aminidir.”

YAZININ TAMAMI