Türk Toraks Derneği Başkanı: Kamudaki yoğun bakımlarda ciddi sıkışıklıklar yaşanıyor

Yayın tarihi: 21 Ağustos 2020 Cuma 8:55 am - Güncelleme: 21 Ağustos 2020 Cuma 8:55 am

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, Türkiye’nin yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelesindeki 5’nci ayını, “Özel sektörde yoğun bakım yatakları Kovid-19 için aktif kullanılmadığından kamuda zaman zaman ciddi sıkışıklıklar yaşanıyor” sözleriyle değerlendirdi.

Türk Toraks Derneği Başkanı Hasan Bayram, vaka artışıyla birlikte yoğun bakımdaki sıkışmalar meydana geldiğini belirterek, “Türkiye, OECD ülkeleri arasında nüfus başına düşen hastane yatağı sıralamasında alt sıralardayken, yoğun bakım yatağı konusunda ilk sıralarda yer alıyor. Ancak özel sektördeki yoğun bakım yatakları Kovid-19 için aktif kullanılmadığından kamuda zaman zaman ciddi sıkışıklıklar yaşanıyor. Bu sıkışıklık son zamanlarda Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz’deki kimi illerimizde yaşanmaktadır” diye konuştu.

‘HEM GRİP HEM KOVİD-19 SAĞLIK SİSTEMİ İÇİN BÜYÜK YÜK’

Evrensel’den Doğa Başak Öztürk’e konuşan Bayram, sonbaharın yaklaşması ve havaların soğumasıyla beraber salgının seyrinde yaşanacak değişikliklere dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Eylül ayından itibaren havaların soğumaya başlaması, yağışlı döneme girilmesiyle insanlar daha fazla zamanını kapalı ortamlarda geçirmeye başlayacak. Bu sebeple Kovid-19 vakalarının artması beklenmektedir. Eylül-mart ayları her yıl bütün dünyayı etkisi altına alan grip yani influenza salgınının da olduğu bir dönemdir. Grip hastalığının her yıl dünyada yarım ile bir milyar insanı etkilediği tahmin edilmektedir. Hem Kovid-19 hem de grip salgınının aynı anda toplumu etkilemesinin sağlık sisteminin karşılayabileceğinden büyük bir yük olmasından korkulmaktadır.”

‘HAREKETSİZLİĞE DİKKAT’

Bayram, “Kovid-19 nedeniyle solunum yolu hastalıklarında ne gibi değişimler gözlendiği” sorusuna ise, diğer akciğer hastalıklarının bundan nasıl etkilendiğine dair ellerinde net bir veri bulunmadığını söyledi. Hekimlerin genel gözleminin hastaların sıkıntılar yaşadığını gösterdiğini aktaran Bayram, “Örneğin akciğer pıhtı atması hastalığı gibi, evde hareketsizliğe bağlı bir takım artışlar olması muhtemel” ifadesini kulandı.