Türk derneklerinden Biden’a 24 Nisan mektubu

Yayın tarihi: 13 Nisan 2021 Salı 11:06 am - Güncelleme: 13 Nisan 2021 Salı 11:06 am

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Türk derneklerini bünyesinde toplayan Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) 24 Nisan dolayısıyla Başkan Biden’a hitaben açık bir mektup yayımladı.

ATAA Başkanı Mazlum Koşma’nın imzasıyla yayınlanan mektupta, Amerikan başkanlarının her yıl 24 Nisan’da yayınladığı mesaj dolayısıyla Ermeni toplumunun isteği doğrultusunda mesaj yazmaması için Biden’a çağrıda bulunuldu.

ATAA Başkanı, Başkan Biden’ın Ermenilerin tarihi çarpıtan propagandasına itibar etmemesini istedi.

Mektupta, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde yaşanan trajik olayları ‘soykırım’ suçu olarak tanımlanması için Ermenilerin yaptığı çalışmalar hatırlatıldı. Bu girişimlerin Türk-Amerikan toplumunda ve ABD-Türkiye ortaklığında ciddi hasarlara yol açtığı bildirildi.

Mektupta, “Türk-Amerikalılar olarak bizler, eski ABD başkanlarının Osmanlı-Ermeni Trajedisi şeklindeki hassas tarihi meselede tarafsız kalmayı sürdürmesini takdir ediyoruz ve bu yıl da 24 Nisan açıklamanızda sizi, Birinci Dünya Savaşı’nda önce ve savaş sırasında Ermeni isyanları, toplumlar arası çatışmalar, yer değiştirme, hastalık ve yetersiz beslenme gibi nedenlerde hayatlarını kaybeden herkesi anmaya çağırıyoruz” denildi.

Yıllardır ABD’de ermeni lobisine karşı amansız bir mücadele veren Türk -Amerikan Dernekleri Asamblesi mektupta, ABD ve Dünyanın çeşitli bölgelerindeki Ermeni terör örgütlerinin Türk temsilcilik ve diplomatlarına yönelttikleri kanlı eylemlere dikkat çekti.

Öte yandan Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez öncülüğünde 40 Senatör, Başkan Biden’a bir mektup göndererek 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanımasını istemişti.

Biden, seçim kampanyası sırasında 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelemiş, başkan seçilmesi halinde bu yönde bir Kongre tasarısına destek vereceğini söylemişti.