Turgut Özal’la köylülerin ‘termik santral’ diyaloğu gündem oldu

Yayın tarihi: 7 Ağustos 2021 Cumartesi 2:42 pm - Güncelleme: 12 Ağustos 2022 Cuma 9:58 am

Milas’taki yangında tahrip olan Kemerköy Termik Santrali’nin 37 yıl önceki temeli öncesi köylülerle dönemin Başbakanı Turgut Özal arasındaki diyalog gündem oldu.

Muğla’nın Milas ilçesinde çıkan ve yoğun tahribata neden olan yangın sürerken, alevlerin Kemerköy Termik Santrali’ne sıçraması ciddi tehlikeye neden oldu. 4 Ağustos günü bölgede bulunan 10 köyde tahliye kararı alındı, yaklaşık 800 kişi tahliye edildi. Yangında termik santralin içerisine giren alevler binalarda hasara yol açtı, termik santrale enerji ve su sağlayan hatlarla yanmalar meydana geldi. Yangın, termik santral içerisinde sabaha karşı kontrol altına alınabildi.

Sosyal medyada açılıştaki adı Gökova Termik Santrali olan Kemerköy Termik Santrali’nin temeli öncesi köylülerin dönemin Başbakanı Turgut Özal’la yaşadığı diyalog gündem oldu. Söz konusu videoda bir köylünün “Köyümüzün kalmasını isteriz, ne isteyelim?” demesi üzerine Özal’ın “Köyün kalır canım. Merak etme burası daha da şenlenir. Birçok şeyler gelir, turistler gelir. Daha güzel olur” dediği görülüyor.

Özal bu sözleri üzerine bir genç kız, “Termik santral yapılmamasını istiyoruz. Termik santral yapılırsa buraya çok zararı olur. Eğer bu köylülerin tarlaları alınırsa, evler ne işe yarayacak ki? Köylü zaten bunla geçiniyor” tepkisini gösteriyor. Özal ise genç kızın tepkisi sonrası, “Fabrikada çalışırsanız nasıl olur?” diye sorarken genç kız bu sefer “Görüyoruz ki fabrikaya gelenler hep Doğu’dan Adana’dan Konya’dan… Biz termik santral istemiyoruz” diye yanıt veriyor.

ÖZAL: MEMLEKETE MEDENİYET GELMESİ LAZIM

Özal ise genç kızın tepkisinin ardından, “Ama bu memlekete medeniyet gelmesi için elektriğin gelmesi lazım, yol yapılması lazım. Şu tepelerde villalar olsa, inşaatlar yapılsa insanlar daha güzel iş bulamaz mı?” ifadesini kullanıyor.

İLK EYLEM KADINLARDAN: TOPRAKLARI İÇİN GÜNLERCE NÖBET TUTTULAR

Öte yandan Gazete Duvar Cihan Başacıkoğlu’nun haberine göre, yapılma kararı alınmasından itibaren tepkilere neden olan Kemerköy Termik Santrali’ne karşı ilk olarak Milas Gökova’da bulunan Türkevleri köyü kadınları 12 Ekim 1984 nöbet eylemi başlattı. 20 gün köy girişinde direnen kadınların eylemi birçok medya organında yer aldı. Aynı yılın 18 Kasım’ında ise “Gökova’ya santral yaptırtmayız” diyen Halkçı Parti Genel Başkanı Necdet Calp’e Başbakan Turgut Özal’ın yanıtı da hafızalardan silinmedi. Özal, “Köprüyü sattırmayız diyorlardı, sattık. Bu santrali de yaparız” dedi. Birçok gazete Özal’ın sözlerini manşetine taşıdı.

Tartışmalı santral günümüzde çevre mevzuatına uygun olmamasına rağmen geçici izinle faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

Yangın felaketinde son durum: 5 ilde 13 yangın sürüyor