Tuma Çelik’in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin rapor TBMM’de

Yayın tarihi: 3 Eylül 2020 Perşembe 1:03 pm - Güncelleme: 3 Eylül 2020 Perşembe 1:37 pm

Tecavüzle suçlanan HDP eski milletvekili Tuma Çelik’in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Hazırlık Komisyonu raporu, TBMM Adalet Anayasa Karma Komisyonuna sunuldu.

TBMM Adalet ve Anayasa Karma Komisyonu üyelerinden oluşan 1’inci Hazırlık Komisyonu, seçim çalışmaları sırasında D.K. adlı kadına cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılarak, fezleke hazırlanan ve HDP’den ihraç edilen bağımsız Mardin Milletvekili Tuma Çelik ile ilgili raporunu tamamladı. Komisyon Başkanı AKP Milletvekili Ali Özkaya, raporu imzalayarak, TBMM Adalet Anayasa Karma Komisyonu’na sundu.

‘BUNDAN SONRASI KARMA KOMİSYON VE GENEL KURUL’DA’

Komisyon Başkanı Ali Özkaya, basın mensuplarına yaptığı açıklamada raporu tamamlayıp bugün Karma Komisyon’a teslim ettiklerini söyleyerek, “Bundan sonrası Karma Komisyon ve Genel Kurul’un takdirindedir. Karma Komisyon ve Genel Kurul ne karar verirse onun sonucunu hep beraber göreceğiz” dedi.

Bundan sonraki süreci de anlatan Özkaya, “Bugünden itibaren iç tüzük gereği Karma Komisyon’un 1 aylık süresi var. 1 Ekim itibarıyla TBMM açılacak. Orada Karma Komisyon Başkanı Bekir Bozdağ bey, ilgili milletvekiline savunma için süre verecektir bu süreçte. Yazılı veya takdir ederse sözlü. Bu 1 aylık sürenin sonunda Karma Komisyon toplanır, savunma alınır ve tahmin ediyorum o anda karar da verilir” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik’in kendisine tecavüz ettiğini belirten müşteki D.K. şikâyetçi olmuştu. Hakkında soruşturma açılan ve fezleke düzenlenen Çelik, ‘partisinin zarar görmemesi’ için istifasını açıklamıştı.

HDP’den yapılan açıklamada Çelik’in partiden ihraç edildiği belirtilerek, “Yapılan incelemenin ardından konu derhal 30 Haziran tarihinde Merkez Disiplin Kurulumuza aktarılmıştır. Merkez Disiplin Kurulu, Çelik hakkında derhal soruşturma başlatmıştır. Bu işlemin başladığı andan itibaren Meclis Grup Yönetimimiz Çelik’in tüm parti ve Meclis faaliyetlerini dondurmuştur. Merkez Disiplin Kurulumuz konuya ilişkin çalışmasını titizlikle sürdürmektedir” denilmişti.