Trafik hızlandı, dolar düştü

Yayın tarihi: 25 Ekim 2021 Pazartesi 5:25 pm - Güncelleme: 25 Ekim 2021 Pazartesi 5:29 pm

‘Büyükelçiler’ krizinde ardı ardına yapılan açıklamalar sonrası dolar, rekor seviyesinden 9.60’a doğru çekildi.

‘Büyükelçiler’ geriliminde diplomatik kriz yaratacak bir karar alınmayacağına dair beklentilerin güçlenmesi piyasaya yansıdı.

Sabah 9.85 zirvesini gören ve ardından sınırlı düşüş gösteren dolar/TL, öğleden sonra ise 9.60 seviyelerine doğru çekildi. Euro/TL ise 11.47 seviyelerinden 11.16 seviyelerine doğru geriledi.

Pozitif ayrışmanın yaşandığı borsada ise yüzde 0.5 artıda yatay seyir izleniyor. Sabah yüzde 20.50’nin üzerine çıkan 10 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 20.40 seviyelerinde. Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri gün içerisinde 473 seviyelerini görürken, şu sıra 470 seviyesinde.

NE OLMUŞTU?

‘İstenmeyen adam’ krizi, 10 ülkenin büyükelçiliklerinin yeni açıklamasıyla ‘tatlıya bağlandı’. Elçilikler yeni açıklamada, Türkiye’nin içişlerine karışmadıklarını teyit etti. AA ise Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde Erdoğan’ın gelişmeleri ‘olumlu’ karşıladığı servis etti.

‘İSTENMEYEN KİŞİ’ KRİZİ NASIL BAŞLADI?

10 büyükelçi Osman Kavala’nın serbest bırakılması için açıklama yapmıştı. Bunun üzerine Erdoğan’ın Eskişehir’de yaptığı açıklama krizi başlatmıştı:

“Yatıyorlar kalkıyorlar Kavala Kavala… Kavala dediğin Soros’un Türkiye şubesi. 10 büyükelçi onun için Dışişleri Bakanlığı’na geliyor. Bu nasıl terbiyesizliktir, siz burayı neresi zannediyorsunuz ya? Burası Türkiye, Türkiye. Burası bir kabile devleti değil, anlı şanlı Türkiye. Burada Dışişleri’ne gelip de talimat veremezsiniz. Ben Dışişleri Bakanıma talimatı verdim, ne yapması gerektiğini söyledim. Bunların bir an önce istenmeyen adam ilan edilmesini halledeceksiniz dedim. Türkiye’yi anlayacaksınız, bileceksiniz. Anlamadığınız gün terk edeceksiniz.”

Dolar rekora uyandı!

ABD’den sonra büyükelçiliklerden ardı ardına “istenmeyen adam” açıklaması