The Economist’ten 14 Mayıs analizi: Eski bir bürokrat Erdoğan’a kök söktürüyor

Yayın tarihi: 11 Mayıs 2023 Perşembe 12:53 pm - Güncelleme: 11 Mayıs 2023 Perşembe 12:53 pm

Dünyaca Ünlü İngiliz ekonomi dergisi The Economist, Türkiye’de 14 Mayıs’ta gerçekleşecek seçim analizine yer verdi. Haberde, “Eski bir bürokrat Erdoğan’a kök söktürüyor” değerlendirmesi yapıldı.

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri tüm dünya da takip ediliyor. İngiliz ekonomi dergisi The Economist, eski bir bürokrat Erdoğan’a kök söktürüyor” başlığıyla yayınladığı analizde, “Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin güçlü adamına ve zamana karşı yarışıyor” ifadeleri yer aldı.

Kılıçdaroğlu’nun Alevi videosunun da değerlendirildiği analizde ‘Benim görevim birleştirmek’ sözleri hatırlatıldı. Videoya “74 yaşındaki muhalefet lideri için bu iş biçilmiş kaftan. Erdoğan, on yıldan daha uzun bir süredir Türkiye’nin kültür savaşlarının yangınına körükle gidiyor. İlk defa kaybetme ihtimali ufuktan görününce de bahisleri ikiye katladı” değerlendirilmesi yapıldı.

Kılıçdaroğlu The Economist’te: Baskıcı koşullar altında barışçıl hükümet değişikliğini savunuyor

LGBT VE TERÖRİST DEĞERLENDİRMESİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhalefete yönelik yürüttüğü kara propaganda kampanyalarına dikkat çekilen analizde “Böyle bir söylem duymazlıktan gelinmiyor” denildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu’nun Erzurum’da seçim otobüsüne yönelik taşlı saldır hatırlatıldı.

“İKİNCİ TUR ERDOĞAN’A GERİLİM YARATIYOR”

The Economist’e göre, muhalif seçmenler de seçimin ikinci tura kalmasının Erdoğan’a daha fazla gerilim yaratarak, daha fazla vaatte bulunup devlet kurumları üzerindeki kontrolünü kullanarak kayıplarını telafi etmesi için zaman vermesinden endişe ediyor.

“KILIÇDAROĞLU BELKİ DE TÜRKİYE’NİN İHTİYACI OLAN DEĞİŞİMDİR”

Kılıçdaroğlu’nun ‘birleştirme’ konusundaki adımlarına değinen The Economist, Millet İttifakı’nın kurulmasına ve Yeşil ve Sol Parti’nin (YSP) Kılıçdaroğlu’na desteğini açıklamasına atıfta bulundu.

Kılıçdaroğlu’nun önceliklerinin ‘her ikisi de kötü durumda olan’ ekonomi ve hukukun üstünlüğü olacağını aktaran dergi, Kılıçdaroğlu’nun ‘Türkiye’yi diktatörlüğün eşiğinden çekip almak gerektiği’ yönündeki sözlerine de yer verdi.

Olası seçim sonuçlarına da değinen The Economist, Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı olup AKP’nin meclisteki kontrolünü sürdürmesi durumunda ise ‘kararnamelerle yönetmek dışında çok az seçeneği olacağı’ öngörüsünde bulundu. Dergi, analizine son verirken Rıza Türmen’in Kılıçdaroğlu için kullandığı “O, köklü değişimlerin adamı değil” sözlerini hatırlatarak, “Ama o belki de Türkiye’nin ihtiyacı olan değişimdir” diye yazdı.