Kılıçdaroğlu The Economist’te: Baskıcı koşullar altında barışçıl hükümet değişikliğini savunuyor

Yayın tarihi: 9 Mayıs 2023 Salı 5:15 pm - Güncelleme: 9 Mayıs 2023 Salı 5:15 pm

Dünyaca ünlü ekonomi dergisi The Economist Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘na yer verdi. Haberde, “Kemal Kılıçdaroğlu, mevcut haksız ve otoriter koşullar altında, iktidar partisinin sürekli baskı uygulayarak muhalefeti susturmaya çalıştığı bir ortamda bile seçimler aracılığıyla barışçıl bir hükümet değişikliğinin mümkün olduğunu savunuyor.” değerlendirmesi yapıldı.

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi dünya basınında büyük bir ilgi görüyor. Türkiye’nin baskıcı ve otoriter bir rejimle yönetildiği belirtilen The Economist’te Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ifadelerine yer verildi.

Kılıçdaroğlu’na Bolu’da sevgi seli!

Haberde, şu ifadeler yer aldı:

“Kemal Kılıçdaroğlu, mevcut haksız ve otoriter koşullar altında, iktidar partisinin sürekli baskı uygulayarak muhalefeti susturmaya çalıştığı bir ortamda bile seçimler aracılığıyla barışçıl bir hükümet değişikliğinin mümkün olduğunu savunuyor.”

Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı için meydan okuyan Kılıçdaroğlu, otoriter yönetimin sona erdirilmesi gerektiği konusunda şunları söyledi:

Altı yıl önce Strasbourg’daki bir küresel forumda, dünyadaki demokratları bölgesel ve küresel sorunları ele almaya çağırdım. Aynı anlayış, içeride izlediğim politikaların temelini oluşturuyor. Türkiye’deki anti-demokratik ve otoriter bir hükümete karşı Türkiye’nin demokratlarını bir araya getirmek için elimden geleni yaptım ve büyük bir demokrasi koalisyonu oluşturmayı başardık. Millet İttifakı, benim Cumhuriyet Halk Partisi’nin de dahil olduğu altı partiden oluşuyor. Her biri Türk siyasi tarihinde farklı bir geleneği temsil ediyor. Bu nedenle, Millet İttifakı, farklılıklarımıza rağmen evrensel liberal demokrasinin ortak temellerini bulma yoluyla barış içinde bir arada yaşama irademizi simgeliyor. Şüphesiz ki, 14 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde güçlü bir performans sergileyeceğimize ve kazanacağımıza inanıyorum.

Böylece, mevcut haksız ve otoriter koşullar altında bile -hükümetin muhalefeti susturmak için sürekli baskı uyguladığı- seçimler aracılığıyla hükümet değişikliğinin barışçıl bir şekilde mümkün olduğunu göstereceğiz. Sonuç olarak, Türkiye, özellikle Orta Doğu’da otoriter hükümetlere karşı mücadele eden diğer ülkeler için bir rol model olacak. Bu, daha önce oynadığımız bir roldür. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, bölgedeki reformculara ve anti-emperyalistlere ilham kaynağı olmuştur. Laiklik ve halk iradesi ilkelerine dayanan Türkiye Cumhuriyeti, kendi ülkelerinde demokrasi için mücadele eden birçok kişiye model olmuştur. “