Teknoloji şirketi ‘Oracle Corparation’, Türkiye’de ‘Rüşvet’ dağıtmış

Yayın tarihi: 28 Eylül 2022 Çarşamba 6:17 am - Güncelleme: 28 Eylül 2022 Çarşamba 6:17 am

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), teknoloji şirketi Oracle’a Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri temsilciliklerinde yerel yetkililere rüşvet vermek için ‘rüşvet fonu’ kurmaktan 23 milyon dolar ceza verdi.https://w ww.sec.gov/news/press-release/2022-173

Merkezi Teksas’ta bulunan Oracle,  suçlamalarını kabul etti, 15 milyon dolar ceza yaklaşık 8 milyon dolar tazminat  ödeyeceğini bildirdi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada,, Oracle Corporation’ın Türkiye ve  Birleşik Arap Emirlikleri’nde  yan kuruluşlar oluşturduğu 2016- 2019 yılları arasında iş karşılığında yabancı yetkililere rüşvet vermek için rüşvet fonları kullandığı bildirildi.

SEC’e göre, Oracle’ın Türkiye ve BAE’deki yan kuruluşları , firmanın yasaları ihlal ederek yabancı yetkililerin teknoloji konferanslarına katılmaları için ödeme yapmak için rüşvet fonlarını kullandı. Oracle aleyhine başlatılan çok yönlü soruşturmada, kurumun Yabancı Yolsuzluk Faaliyetleri Yasası’na (FCPA) göre yapılan ihlaller ortaya çıktı.

SEC, ‘Oracle’Şirketi  Türkiye Temsilciliği’nin rüşvet fonlarını yetkililerin ailelerine uluslararası konferanslarda onlara eşlik etmek için kullandığını açıkladı. ABD’de Kaliforniya Eyaletinde Los Angeles ve Napa Valley gezileri yapmalarının sağlandığının tespit edildiğini kaydetti.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Oracle’ın Türkiye’de ‘Rüşvet Fonu’nun kimler için kullanıldığını açıklamıyor.

Komisyon yardımları için Türkiye Sermaye Piyasası Kurulu’na teşekkür etti.

SEC 2012 yılında da Oracle’a rüşvet fonlarının Hindistan’da kullanılmasıyla  bağlantılı olarak 2 milyon dolar ceza vermişti.

‘Yabancı Yolsuzluk Faaliyetleri Yasası FCPA’  sorumlusu Charles Cain, ‘Kayıt dışı rüşvet fonlarının yaratılması, doğası gereği bu fonların uygunsuz bir şekilde kullanılma riskini artırıyor, tam olarak burada Oracle’ın Türkiye, BAE ve Hindistan yan kuruluşlarında olan şey bu’ dedi.

Öte yandan, SEC 2012 yılında da ‘Oracle’a rüşvet fonlarının Hindistan’da kullanılmasıyla  bağlantılı olarak 2 milyon dolar ceza vermişti.

‘Yabancı Yolsuzluk Faaliyetleri Yasası FCPA’  sorumlusu Charles Cain, ‘Kayıt dışı rüşvet fonlarının yaratılması, doğası gereği bu fonların uygunsuz bir şekilde kullanılma riskini artırıyor, tam olarak burada Oracle’ın Türkiye, BAE ve Hindistan yan kuruluşlarında olan şey bu’ dedi.

SEC daha önce de ABD ilaç şirketi Alexion’un 2010 -2015 yılları arasında İstanbul’da kurduğu ‘Alexion Türkiye’nin Türk hükümet yetkililerine, hasta reçetelerini ve ‘Soliris’(Hemolitik Üremik Sendrom denilen ve ender görülen bir kronik kan hastalığı) adlı ilacın kullanımının onaylanması için rüşver verdiğini tespit etmiş, 21 milyon dolar ceza kesmişti.

Amerikan ilaç devi Türkiye’de kime rüşvet verdi?