Tatilde taş toplayan çift tarihi eser kaçakçılığından gözaltına alındı

Yayın tarihi: 18 Eylül 2023 Pazartesi 9:57 am - Güncelleme: 18 Eylül 2023 Pazartesi 5:13 pm

Belçika‘dan Antalya‘ya tatile gelen ‘evlerindeki akvaryuma koymak’ için taş toplayan Belçikalı bir çift, havalimanında ‘tarihi eser kaçakçılığı’ iddiasıyla gözaltına alındı.

Belçika’dan tatil için Antalya’ya gelen bir çifte, evlerindeki akvaryuma koymak için topladıkları üç parça taş nedeniyle yurtdışına çıkış yasağı getirildi. Tarihi eser kaçakçılığı şüphesiyle gözaltına alınan Belçikalı çift, arkeolojik inceleme sonuçlanıncaya kadar Antalya’dan ayrılamayacak.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, Belçika medyasına yansıyan haberlerde, Kim ve Warre isimli çiftin 15 Eylül Cuma günü tatillerini tamamlayarak ülkelerine dönmek için Antalya Havalimanı’na gittiği, kendilerine ait tek valizi kontrol cihazına bırakıp arama noktasından geçtikleri, fakat bu sırada güvenlik görevlilerinin, valizde bir sorun olduğunu belirterek çifti ayrı bir köşeye aldığı bilgisi paylaşıldı. Havalimanı görevlileri, valizdeki üç taş parçasını çıkararak polise haber verdi. Belçika uçağına binmelerine izin verilmeyen Kim ve Warre adlı çift, havaalanında bulunan bir polis hücresine konuldu.

ŞÜPHELİLERDEN BİRİ HER PAZARTESİ KARAKOLDA İMZA VERECEK

Tarihi eser kaçakçılığı şüphesiyle mahkemeye çıkarılan Belçikalı çift, dün yurt dışına çıkış yasağı koşuluyla serbest bırakıldı. Taşlar Antalya Müzesi uzmanları tarafından incelenene kadar çiftin Türkiye’den ayrılmasına izin verilmeyecek. Bilet rezervasyonuna göre valizin sahibi görünen Kim, her pazartesi karakola giderek imza verecek.

Yaşadıkları aynı bölgeden bir kişinin daha 2014 yılında aynı gerekçeyle Türkiye’den sekiz hafta ayrılmasına izin verilmediğini öğrenen çift, Antalya’da bir daire kiraladı.

“TAŞLARI BOŞ BİR ARAZİDE BULDUM, AKVARYUMA KOYMAK İÇİN ALDIM”

Taşların tarihi eser niteliği taşımadığını savunan Warre, bunları Manavgat’a yaptıkları günübirlik gezi sırasında topladıklarını söyledi. Tatile gittikleri her yerden, evlerindeki akvaryuma koymak için taş topladıklarını ifade eden Warre, “Taşları boş bir arazide buldum. Biri el büyüklüğünde ve kum rengindeydi. Üzerine birisi bir çiçek deseni oymuştu. Diğer ikisi üçgen şeklindeydi, kumsalda düzinelercesini bulabileceğiniz türden. Kesinlikle bir tapınağın sütunu falan değildi. Evde akvaryumuma koymak için onları yanıma aldım” dedi. Kim adlı kadın da “Parmak izi vermek zorunda kaldım, sabıka kaydı için fotoğraf çektiler ve sanki bir suçluymuşum gibi kelepçeli insanların arasında polis minibüsüne bindirdiler” diye konuştu.

Mahkeme, Belçikalı çiftle ilgili kararı, müze yetkililerinin taşlar üzerindeki incelemesini tamamlamasının ardından açıklayacak. Taşların, tarihi eser olmadığının belirlenmesi durumunda, Kim ve Warre’nin yurt dışına çıkış yasağı kaldırılacak. Bu incelemenin ne zaman tamamlanacağı konusunda herhangi bir bilgi verilmedi.