Taşı toprağı altın Türkiye’de saman bile ithal!

Yayın tarihi: 14 Ağustos 2023 Pazartesi 9:52 am - Güncelleme: 14 Ağustos 2023 Pazartesi 9:52 am

Dört köşesi verimli topraklarla çevrili Anadolu coğrafyasında tarım çıkmazı yaşanıyor. Türkiye artık sofrasına koyduğu temel gıda ürünlerini dahi ithal etmeye başladı. Yüksek enflasyonun yaşandığı Türkiye’de gıda fiyatları da son bir yılda yüzde 61 oranında arttı.

Dünyada pek çok ülkede gıda fiyatları düşerken, Türkiye’de durum tam tersi. Vatandaş zam üstüne zam haberleriyle sarsılırken, gıda enflasyonu sofraları boş bıraktı. Tüm temel gıda maddelerini kapsayan piyasayı ithalatla düzenleme politikası, sektörün dış ticaret dengesini altüst etti. Bir dönem tarımda kendine yetebilen Türkiye; pirinç, pamuk, zeytinyağı, kırmızı mercimek ve kuru fasulye ithalatının yanı sıra artık samanı bile ithal ediyor.

İTHALATTA 19.71’LİK ARTIŞ

Sözcü’nün haberine göre, bu yılın ilk 6 ayında tarım, gıda ve içecek sektörü ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.04’lük artış ile 12.23 milyar dolar olarak gerçekleşirken, ithalatta ise yüzde 19.71’lik artış kaydedildi ve 12.46 milyar dolara ulaşıldı. Bu rakamlarla uzun süre dış ticaret fazlası veren sektör, yılın ilk 6 ayında 230 milyon dolar dış ticaret açığı verdi. Sektörün dış ticaret dengesi geçen yılın ilk yarısında 1.7 milyar dolar fazla vermişti. Mayıs ayında da dış ticaret dengesi, 390 milyon dolar açık veren sektör, böylece iki ay üst üste dış ticaret açığı vermiş oldu. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre gıda fiyatı temmuzda yüzde 11.8 gerilerken, Türkiye’de gıda fiyatları yıllık yüzde 61 oranında yükseldi.

Tarım yazarı: Karkas et ithalatı gündemde

ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Koronavirüs salgını ve Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim sebebiyle gıda tedariki tüm ülkeler için bir ulusal güvenlik meselesi olarak ele alınıyor. Kapanan Tahıl Koridoru Anlaşması da özellikle buğday, ayçiçeği yağı gibi temel ürünlerde de gelecek dönemler için tehlike sinyalleri veriyor. Yaşanan bu gelişmeler ele alındığında Türkiye’nin ithalatı her geçen ay artarken, Rusya Ukrayna da gıda sektörünün en çok ithalat yaptığı ülkeler olarak ortaya çıktı.

EN FAZLA İTHAL EDİLEN ÜRÜN BUĞDAY

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu’nun 6 aylık dış ticaret bülteni verilerine göre, 2023’ün ilk ayında en fazla ithal edilen ürün 2 milyar 303 milyon dolar ile buğday olarak öne çıktı. Buğdaydan sonra 1 milyar 83 milyon dolar ile soya fasulyesi ve 917 milyon dolar ile ham ayçiçeği yağı en çok ithal edilen ürünler oldu. Yılın ilk 6 ayında başta Brezilya ve Mısır’dan 140.2 milyon dolarlık şeker ithal edildi.

AKP’nin tarım politikalarının Türkiye’yi getirdiği nokta! En fazla buğday ithal eden üçüncü ülke…

KARADENİZ’DE BUĞDAY KORİDORU

Stratejik bir ürün haline gelen buğday ise hem yüksek ithalat rakamı hem de Rusya Ukrayna bağımlılığıyla öne çıkıyor. Verilere göre, bu yılın ilk 6 ayında 2 milyar 303 milyon dolar ile ilk sırada yer alan buğday en çok Rusya ve Ukrayna’dan ithal edildi. Bu dönemde, Rusya’dan 1 milyar 654 milyon dolar ve Ukrayna’dan 607.8 milyon dolar tutarında buğday ithalatı yapılırken, bu iki ülkenin toplam buğday ithalatındaki payı yaklaşık yüzde 92 olarak gerçekleşti.

İTHALATTA RUSYA VE UKRAYNA’YA BAĞIMLIYIZ

Türkiye’nin ithalatında ilk 3 sırada yer alan 3 üründe ithalatın büyük bölümünün Rusya ve Ukrayna’dan yapılmasına devam edildi. Ülke bazında ithalat en fazla 3 milyar 338 milyon dolar ile Rusya’dan yapıldı. Bu ülkeyi, 2 milyar 79 milyon dolar ile Ukrayna izlerken, üçüncü sıradaki Brezilya’dan 961 milyon dolarlık ithalat yapıldı. ABD’den 542 milyon dolar Malezya’dan da 527 milyon dolarlık ithalat yapılırken, bu 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 59.7’sini oluşturdu. Türkiye’nin en fazla ithalat yaptığı ilk 2 ülke sıralamasında Rusya ve Ukrayna yerlerini korudu. Bu 2 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 43.4’üne denk düştü.