Tarihe geçti! Fransa’nın yeni başbakanı Gabriel Attal oldu

Yayın tarihi: 9 Ocak 2024 Salı 3:35 pm - Güncelleme: 9 Ocak 2024 Salı 3:35 pm

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elisabeth Borne’un istifasının ardından  34 yaşındaki Gabriel Attal’ı başbakan olarak atadı.

Eski eğitim bakanı Gabriel Attal böylece Fransa tarihindeki en genç ve ilk açık eşcinsel başbakan oldu. Attal’ın kısa süre içerisinde yeni kabineyi olşturması bekleniyor.

Elysee Sarayından yapılan açıklamada “Cumhuriyetin Cumhurbaşkanı, Sayın Gabriel Attal’ı başbakan olarak atadı ve ona hükümeti kurma görevini verdi” denildi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Macron da, Attal’ın enerjisine ve bağlılığına güvendiğini ifade etti. Macron’un mesajını Attal da paylaştı.

NE OLMUŞTU?

Eski Fransa Başbakanı Elisabeth Borne Pazartesi günü istifa etmişti. 62 yaşındaki Borne’un iki yıldan az süren görev dönemine ülkede protestolara yol açan emeklilik reformu ve tartışmalı göç yasası damga vurmuştu. Aralık ayında Fransız parlamentosunda kabul edilen yasa ülkedeki düzensiz göçmenlerin daha hızlı bir biçimde sınırdışı edilebilmesine imkan tanıyor.

Attal’ın geçen yıl eğitim bakanı olarak göreve başlamasından sonra ilk attığı adım devlet okullarında çarşaf giyilmesini yasaklamak olmuş ve bu politika muhafazakar seçmenler arasında popülerlik kazanmasını sağlamıştı.

Macron’un eşi aldatılmaktan korkuyor

ATTAL KİMDİR?

Macron Boy (Oğul Macron)’ lakaplı Gabriel Attal, 16 Mart 1989’da Hauts-de-Seine’de doğdu. Genç yaşta siyasete atılan Attal 2014’te Sosyalist Parti listesinden Vanves Belediye Meclis Üyesi seçildi. Daha sonra Sosyalist Parti’den ayrılan Attal Emmanuel Macron ile hareket etti ve 2017’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Macron’u destekledi. La République en marche (LREM) adını alan En marche Hareketi’ne katıldı. Attal, Macron 2017’de cumhurbaşkanlığına aday olmaya karar verdiğinde kendisini destekleyen isimlerden biriydi. Jean Castex hükümetinde iki sene sözcü olarak görev yapan Attal, daha sonra Eğitim Bakanı olarak atandı. Attal’ın geçen yıl eğitim bakanı olarak göreve başlamasından sonra ilk attığı adım devlet okullarında çarşaf giyilmesini yasaklamak olmuş ve bu politika muhafazakar seçmenler arasında popülerlik kazanmasını sağlamıştı.

Fransa Başbakanı Borne istifa etti!

Kaynak: TELE1