Fransa Başbakanı Borne istifa etti!

Yayın tarihi: 8 Ocak 2024 Pazartesi 8:18 pm - Güncelleme: 8 Ocak 2024 Pazartesi 11:47 pm

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne istifa etti. Borne, yeni hükümet kuruluncaya kadar görevi sürdürecek.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ofisi, Fransa Başbakanı Borne’un istifa ettiğini duyurdu. Macron, hizmetleri için Borne’a teşekkür etti. Başbakan değişikliği, emeklilik sistemi ve göçmenlik yasalarında yapılan tartışmalı reformların tetiklediği siyasi krizlerle geçen bir yılın ardından geldi.

Borne’un istifası Avrupa Parlamentosu seçimlerinden beş ay önce gerçekleşirken, Avrupa’da artan yaşam maliyetleri ve Avrupa hükümetlerinin göç akışını engellemedeki başarısızlığı nedeniyle halkın hoşnutsuzluğunun yaygın olduğu bir dönemde seçimlerin çarpıcı sonuçlara sahne olması bekleniyor.

Fransa’da kamuoyu yoklamaları Macron’un partisinin haziran ayındaki seçim öncesinde aşırı sağcı lider Marine Le Pen’in partisinin sekiz ila on puan gerisinde olduğunu gösteriyor.

Katılaştırılmış göç kurallarının parlamentoda kıl payı kabul edilmesinin Macron’un merkezci çoğunluğundaki derin çatlakları ortaya çıkarmasından bu yana hükümet değişikliği spekülasyonları artmıştı. Macron’un kendisi de yeni bir siyasi girişim sözü vermişti.

YENİ BAŞBAKAN BELİRLENENE KADAR GÖREVE DEVAM EDECEK

Borne’un yerine geçebilecek potansiyel adaylar arasında 34 yaşındaki Eğitim Bakanı Gabriel Attal ve 37 yaşındaki Savunma Bakanı Sebastien Lecornu gösteriliyor ki bu iki isimden hangisi göreve gelirse Fransa’nın gelmiş geçmiş en genç başbakanı olacak.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy hakkında hapis istemi

BORNE’NİN YERİNE GEÇEBİLECEK ADAYLAR

Borne’un yerine geçebilecek potansiyel adaylar arasında 34 yaşındaki Eğitim Bakanı Gabriel Attal ve 37 yaşındaki Savunma Bakanı Sebastien Lecornu gösterilirken, söz konusu iki isimden biri başbakan olması halinde Fransa’nın en genç başbakanı unvanını alacak.

Maliye Bakanı Bruno Le Maire ve eski Tarım Bakanı Julien Denormandie de muhtemel adaylar arasında gösteriliyor.

Macron ve Borne liderliğindeki hükümet, Macron’un 2022’de yeniden seçilmesinden kısa bir süre sonra mecliste mutlak çoğunluğu kaybetmiş ve yasaları geçirme konusunda zorlanmıştı.

Macron’un geçtiğimiz sene aralık ayında yeni bir siyasi girişim sözü vermesinden bu yana hükümette değişiklik yapılacağı konusunda söylentiler artmıştı.

Kaynak: TELE1