Taksici Dursun Aktaş: Eyüp Aksu bizi değil, plaka sahiplerini temsil ediyor

Yayın tarihi: 25 Temmuz 2023 Salı 12:00 pm - Güncelleme: 4 Ocak 2024 Perşembe 12:50 pm

Özel Haber: Nilay Göl

İstanbul’da toplu ulaşıma zam yapılması için UKOME’de yapılan toplantıda taksicilerin yüzde 100 zam isteği kabul görmedi. İBB yüzde 57 oranında zam önerdi, zam 27 Temmuz’da yapılacak UKOME toplantısında belli olacak. TELE1‘in mikrofon uzattığı taksici Dursun Aktaş, yapılacak zammın yetersiz olduğunu söyledi. Aktaş, taksicilerin örgütlenemediğini ve seslerini duyuramadığını ifade etti.

62 yaşındaki Dursun Aktaş, 35 yıldır baba mesleği olan taksi şoförlüğü yapıyor.  TELE1‘e konuşan Aktaş, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu’nun taksicileri değil, plaka sahiplerini temsil ettiğini söyledi.

İstanbul’da bazı taksicilerin kısa mesafe yolcusu almamaları, taksimetre açmamaları, müşteri olarak yabancı turistleri tercih etmeleri gündemden düşmüyor. Konuya ilişkin konuşan Aktaş, şu anda taksi şoförlerinin en büyük sorununun taksiciler ile halkın karşı karşıya getirilmesi olduğunu söyledi.

“PLAKA SAHİPLERİ TAKSİ ÇALIŞANINA YÜKLENİYOR”

Şu anda bir taksinin yüzde 300-400 civarında maliyetinin yükseldiğini söyleyen Aktaş, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Mazotla bitmiyor işler. Bugün bir yağ 900-1000 TL civarı. Taksicinin yağ alması ile birlikte bu nereden baksanız 3 bin liraya kadar yükseliyor. Hem taksici mağdur hem de takside çalışan insanlar mağdur. Plaka sahipleri taksi çalışanına yüklenmek zorunda kalıyor.”

“TAKSİCİLERE SAHİP ÇIKAN BİR ODA YOK”

Taksicilerin sahipsiz olduğunu vurgulayan Aktaş, “Taksicilere sahip çıkan bir oda ya da herhangi birisi yok” dedi. Eyleme çıkan taksicilerin de kendi aralarında bağımsız bir şekilde örgütlendiğini ifade eden Aktaş, şunları kaydetti:

“Taksiciler, eylem için Yenikapı’yı tercih ediyor. Yenikapı’da polis engellemesi oluyor. Birçok taksicinin aracına ceza yazılıyor. Bununla birlikte taksicilere saldırıyorlar. İnsanların istemiş olduğu haklı bir talebe saldırı var. Bu sadece taksicilerle ilgili bir saldırı değil, genel toplumsal bir saldırı var. Şu anda Türkiye’de ekonomik bir bunalım var. En demokratik eylemlerde bile saldırı var. Demokrasi var mı yok mu tartışılıyor, tartışılması lazım. Üstü kapalı bir şiddet var. Devlet şiddeti de diyebiliriz buna açık açık.”

“TAKSCİLER SAHİPSİZ KALDI”

Esenyurt’ta bulunan taksicilerin yaptığı eylemden bahseden Aktaş, bu eylemin basında ses getirmediğini söyledi. Taksicilerin örgütlenemediğini ifade eden Aktaş, şunları söyledi:

“Taksiciler sahipsiz kaldı. Taksiciler odası tamamen patronlar kulübünden varolan bir dernek. Taksi şoförlerinin hiçbir derdine sahip çıkmıyorlar. Taksiciyi gasp ediyorlar, taksiciye saldırıyorlar… Bin lira, bin 500 lira gibi taksicilerden ceza kesiliyor. Bunlar oda başkanının bizzat bilgisi dahilinde olan şeyler.”

“TAM BİR SOYGUN VAR”

Şu anda taksicilerin yüzde 90’ının otocenterda olduğunu belirten Aktaş, “Otocenter, faiz sistemiyle çalışan bir yapılanma. Bütün bu araçların arkasında yazıyor bilmem ne ticaret diye… Bunlar tamamen taksicileri kendi egemenliği altına almış ve bu çalışan insanlar bunların her dediğini yapmak zorunda” dedi. “Bakımları ve diğer giderleri hariç 20 bin lira şu anda kira veriyor bu arkadaşlar” diyen Aktaş, devletin bu duruma göz yumduğunu söyledi. Emekli olduğunu dile getiren Aktaş, şunları kaydetti:

“Emekliliğimin dışında devlet benden vergi alıyordu ama otocenterdan hiçbir şey almıyorlar. Tam bir tekelleşme, tam bir soygun var. Hiçbir vergi almıyorlar. Bunun üzerinden tekeller geçiniyor.”

“O PARA NE AKSU’NUN NE DE PLAKA SAHİBİNİN CEBİNDEN ÇIKIYOR”

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu’nun siyasi bir yapılanmanın görüşlerini savunan birisi olduğu söyleyen Aksu, sözlerine şöyle devam etti:

“Belediye Başkanı ile Aksu’nun arasında polemik var. Taksiciler iki arada bir derede kaldı. Talebini İBB’ye bireysel olarak iletemiyorsun. Sonuçta plaka sahiplerini temsil eden bir oda var. Aksu da yüzde 100 zam istiyor. Aksu’ya zammı kim veriyor? UKOME’nin kararıyla çıkıyor. Bu UKOME kararında da çoğunluğu olan partinin üyeleri var. Bu zincirleme gidiyor. Yüzde 100 zam verilmedi de yüzde 57 verildi. Onaylanıp onaylanmayacağı da belli değil şu anda. Şimdi bu kurtaracak mı? Kurtarmayacak. Çünkü, her şeye tekrardan zam gelecek. Bir taksici her gün arabasını yıkatmak zorunda, 75 TL her gün sadece ona para veriyor. Şoförün cebinden çıkıyor o para, ne Aksu’nun ne de plaka sahibinin cebinden çıkıyor. Bir taksi şoförünün bireysel gideri 500 liraya yakın. Aksu, taksicileri temsil etmiyor, plaka sahiplerini temsil ediyor. Burada mağdur olan taksiciler.”

“TOPLUMUN TAKSİCİLERE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ”

“Mahalle duraklarını canlandırmak lazım” diyen Aktaş, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Bir takım uygulamalar çıktı. Bir uygulama 100 liralık yere 300 lira yazıyor. Taksici, müşteriye giderken 30 tane 40 tane farklı müşteri görüyor ve almıyor. Neden? 100 liralık müşteriye gidiyor. Yani yol üzerindeki tüm müşterileri es geçiyor. Sorun burada çıkıyor. Toplum da değişti, toplumun taksicilere bakış açısı değişti. Eskiden mahallemizden insanlar çocuklarını bindirirdi. Biz götürürdük, adrese bırakırdık, parasını dahi almazdık, istedikleri zaman bize parasını verirlerdi. Böyle bir çalışma sistemi vardı. Örneğin; taksiciler Beşiktaş’a gidiyor, alkollü insanların birçoğu taksinin içerisini görmüyor ve dürüst çalışan insanların araçlarını yumrukluyor.”

Yüzde 100 zam talep eden taksiciler İBB’nin yüzde 57 zam önerisini kabul etmedi

Kaynak: TELE1