Tahıl koridoru için imzalar yarın İstanbul’da atılacak

Yayın tarihi: 21 Temmuz 2022 Perşembe 8:51 pm - Güncelleme: 21 Temmuz 2022 Perşembe 9:13 pm

Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imza töreni Ukrayna, Rusya tarafları, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres’in katılımıyla yarın İstanbul’da yapılacak.

Rusya’nın  Avrupa’nın ekmek sepeti olarak isimlendirilen Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyon dünyada bir ‘tahıl krizi’ yarattı. Dünyanın en büyük 5’inci buğday ihracatçısı olan Ukrayna’da tahıl ihraç edilmesi için Moskova ve Kiev arasında görüşmeler İstanbul’da yapıldı. Moskova yönetimi, Ukrayna’dan çıkıp geri gelecek gemilerde silah taşınmaması için gerekli önlemlerin alınmasını isterken Kiev yönetimi de oluşturulacak “tahıl koridoru” ile Rusya’nın limanlara operasyon düzenlememesini istemiyordu.

İMZALAR DOLMABAHÇE OFİSİ’NDE ATILACAK

BM’nin katılımıyla 13 Temmuz’da İstanbul’da gerçekleşen toplantı sonrasında açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tarafların koordinasyon merkezi kurulması, gemilerin ortak kontrolü ve seyrüsefer güvenliği konusunda uzlaştıklarını açıkladı. Akar açıklamasının ardından imzaların haftaya atılacağını söyledi. Bugün  İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Ukrayna ve Rusya taraflarının katılımıyla, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in hazır bulunacağı tahıl sevkiyatı anlaşması imza töreni yarın (22 Temmuz) 16.30’da Dolmabahçe Ofisi’nde gerçekleştirilecek.

Kılıçdaroğlu’ndan Kirişci’ye ‘hamburger’ yanıtı: Hemen istifa hemen!