Süper Lig ekiplerini bekleyen büyük tehlike

Yayın tarihi: 18 Şubat 2022 Cuma 2:14 pm - Güncelleme: 18 Şubat 2022 Cuma 2:14 pm

Süper Lig yayın ihalesi için verilen tekliflerin revize edilme süresi bugün sona eriyor. Bir yandan da Türkiye’deki korsan yayın sıkıntısı gözler önüne seriliyor.

Ajansspor’da yer alan habere göre; Türk futbolu son derece önemli günlerden geçiyor. Süper Lig ve TFF 1. Lig maçlarının yeni yayın ihalesi için son teklifler bugün verilecek. Yayın hakları için 14 firmanın toplam 15 teklifi bulunuyor.

Türkiye UEFA’da bir sıra daha geriledi! İşte güncel ülke sıralaması

TFF Başkanı’nın verdiği bilgiye göre yeterli teklifin gelmemesi durumunda Süper Lig televizyonu kurma alternatifi devreye girebilir. Özdemir, Beklediğimiz teklif gelmezse Süper Lig televizyonu gibi bir televizyon kurulur. Kulüpler dekoder satışı yapar ve gelir paylaşımı yapılır. Bu da düşüncemiz içerisinde var” açıklamasını yapmıştı.

EN BÜYÜK TEKLİF 140 MİLYON DOLAR

4 sene önceki son ihale yaklaşık 590 milyon dolar civarında olmasına rağmen Türk futbolu ve Süper Lig kalitesindeki düşüşün etkisiyle bu yılki ihaleye en çok teklif 140 milyon dolar civarında gelmişti.

Süper Lig’in marka değeri dibe vurdu, en yüksek teklif 140 milyon dolar

HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİ KORSAN İZLİYOR

Spor Toto Süper Lig’in yayın haklarının sahibi beIN SPORTS tarafından bu yıl yapılan araştırmada, Türk futbolunu takip eden her üç kişiden ikisinin korsan yayını tercih ettiği ortaya çıktı.

Korsan yayınların, pandemi döneminin verdiği zararı daha da arttırdığı ve Türkiye’nin yüksek borç yüküyle boğuşan kulüplerinin en önemli gelir kaynağını engellemesinde büyük bir etken olduğu belirtildi.

TEKLİFLERİN DÜŞÜK KALMASININ NEDENİ

Süper Lig ve TFF 1.Lig’in 2022-2023 yılından itibaren belli olacağı yeni yayıncısı öncesi ihalede teklifler, Türkiye Futbol Federasyonu’na sunuldu. Ancak gelen tekliflerin, kulüpleri memnun etmediği öne sürüldü.

Sporx’in Bloomberg’den aktardığına göre, Türk futbolunun yayın hakları için düzenlenen ihalede yapılan tekliflerin, kulüplerin beklentilerinin yaklaşık 100 milyon dolar altında kaldı.

Bloomberg, futbolda yeni yayın ihalesinde Türkiye Futbol Federasyonu’na gelen tekliflerin çok düşük olmasının sebebini korsan yayınlara olan talebin yüksek olmasından kaynaklandığını belirtti.

YAYINCILAR İÇİN EN BÜYÜK ENDİŞE

Haberde, korsan yayın sorununun çözülemeyeceğine yönelik endişelerin yüksek olduğu bu nedenle en yüksek teklifin de 150 milyar dolar bandında kaldığı belirtildi. İhale öncesi yayın gelirlerini kulüpler, finansal açıdan en büyük ekonomik gelir olarak görürken, bu nedenle ihalede 250 milyon dolar seviyesinde bir teklif bekledikleri iddia edildi.

HEMEN HEMEN HER MÜSABAKA FARKLI KANALDA

Ekonomik buhranın olduğu şu dönemde spor müsabakalarını izlemek isteyen vatandaşlar da kanun dışı yollara başvurabiliyor. Bunun en büyük sebebinin ise hemen hemen bütün spor müsabakalarının başka yayın kuruluşlarında olması gösteriliyor. Sporseverler tüm müsabaları izlemek için aylık 305 lira 79 kuruş ödemesi gerekiyor.

Kanalların aylık ücreti:

beIN Sport: 105 lira

EXXEN : 34,80 lira

Ssport Plus: 21.99 lira

Tivibu: 78 lira

Spor Smart : 66 lira

Neredeyse her lig başka kanalda! “Müsabakaların yüzde 88’i kaçak izleniyor”