Neredeyse her lig başka kanalda! “Müsabakaların yüzde 88’i kaçak izleniyor”

Yayın tarihi: 25 Kasım 2021 Perşembe 3:58 pm - Güncelleme: 25 Kasım 2021 Perşembe 4:04 pm

İhaleyle satılan veya ücret karşılığı izlenen platformları yasadışı yollarla izleyenlere karşı düzenleme geliyor. Düzenleme ile özellikle canlı spor etkinliklerinde çevrimiçi korsan yayınlarla mücadele edilmesi amaçlanıyor. Yayıncı kuruluşlarının da paket ücretleri sporseverleri kara kara düşündürüyor.

Verilen bilgilere göre şifreli canlı spor organizasyonlarının yüzde 88 kaçak izlendiği belirtilirken, Türkiye Futbol Federasyonu’na verilecek yetkiyle, korsan yayınlar 10 dakikada kapatılacak.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre; TBMM Sanayi Komisyonu’nda görüşülen enerji paketinin içinde korsan yayınla ilgili bir düzenleme yer aldı. İhaleyle satılan ve ücret karşılığında izlenme olanağı verilen şifreli kanalların yüzde 88 oranında kaçak izlendiği ortaya çıktı. Ceza işlemlerinin uzaması nedeniyle sonuç alınamadığı belirlenince, hızla müdahale maddesi kondu. Türkiye Futbol Federasyonu’na verilecek yetkiyle, korsan yayınlar on dakikada kapatılacak. Düzenlemeyle, canlı spor etkinliklerinde çevrimiçi korsan yayınlarla mücadele edilmesi amaçlanıyor. Teklifin komisyonda görüşülmesi sırasında verilen bilgiler, milletvekillerinin de ilgisini çekti.

Görüşmelerde ihaleye katılan firmaların kayıplar nedeniyle tercihte tereddüt ettiği, bunu ortadan kaldırmak için de bu önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yapıldı. Bu sayede ihale bedellerinin de yükseleceğine ilişkin yorumlar paylaşıldı. Komisyonda kabul edilen maddenin ardından, teklifin gelecek haftalarda TBMM Genel Kurulu’nda yasalaşması bekleniyor.

 

HEMEN HEMEN HER MÜSABAKA FARKLI KANALDA

Ekonomik buhranın olduğu şu dönemde spor müsabakalarını izlemek isteyen vatandaşlar da kanun dışı yollara başvurabiliyor. Bunun en büyük sebebinin ise hemen hemen bütün spor müsabakalarının başka yayın kuruluşlarında olması gösteriliyor. Sporseverler tüm müsabaları izlemek için aylık 305 lira 79 kuruş ödemesi gerekiyor.

Kanalların aylık ücreti:

beIN Sport: 105 lira

EXXEN     : 34,80 lira

Ssport Plus: 21.99 lira

Tivibu: 78 lira

Spor Smart : 66 lira

İşte müsabakalar ve yayını kuruluşları:

EXXEN

UEFA Süper Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi, UEFA Konferans Ligi

Bein Sports

Spor Toto Süper Lig, Spor Toto 1. Lig, İngiltere Championship, Almanya Bundesliga, Almanya Bundesliga 2, Fransa Ligue 1, THY Euroleague, WTA Tenis Turnuvaları

S Sport

İngiltere Premier Lig, İtalya Serie A, Hollanda Eredivisie, Portekiz Liga NOS, MLS, Formula 1, Eurocup, NBA , İskoçya Premiership, ATP 1000 Tenis Turnuvaları, Wimbledon Tenis Turnuvası

Tivibu Spor

Basketbol Süper Ligi, İspanya Copa del Rey, İngiltere FA Cup, Basketbol Şampiyonlar Ligi

Spor Smart

İspanya Basketbol Ligi,  Almanya Kupası, İspanya La Liga

NOT: Kanalların başka müsabakaların da yayıncı kuruluşu olduğu ligler vardır kamuoyunda en çok izlenen spor müsabakaları baz alınmıştır